Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Pojawiły się u mnie 2 kolejne problemy.

1.Po przejechaniu pewnego dystansu na postoju turbina zaczyna się sama wkręcać i wyje jak jakaś syrena. Podejrzewam czujnik podciśnienia (?). Przy turbinie widać jak ten 'bolczyk' odpowiedzialny podejrzewam za sterowanie turbiną( choć ja się nie znam ) porusza się podczas tego wycia.

video :

https://www.youtube.com/watch?v=epSI2e700Wc&feature=youtu.be

2. Od pewnego czasu po wciśnięciu sprzęgła do max połowy słychać ''grzechotanie''.. Do tego po dłuższym postoju np 8 godzin podczas pierwszych kilku ruszań z miejsca słychać stukanie jakby młotkiem - później tylko to grzechotanie na pół sprzęgle. Czy to już objaw końca dwumasy ? dodam, że nic nie trzęsie. Interesuje mnie tylko jak długo mam szanse jeszcze pojezdzic na tym o ile to objaw 2masy.

video:

z góry dziękuję za każdą cenną radę :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Turbiny nie diagnozuje sie na ucho-podjedz do warsztatu.

Nikt Ci nie powie ile jeszcze dwumas wytrzyna wiec badz przygotowany na wymiane.

Opublikowano

Witam ponownie i dziękuję za poprzednie odpowiedzi. Wczoraj samochód podpięty pod komputer i wyskoczył błąd, którego wcześniej nie było :

Regulator ciśnienia powietrza doładowującego. Czyli mam potwierdzenie , że gruszka jest uszkodzona ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokladnie tak.

I o ile jej wymiana to pestka to trzeba przyrzad zeby ja skalibrowac z turbina wiec wizyta w warsztacie Cie nie ominie...