Skocz do zawartości

[E46] 320d touring PROBLEM Z PRZESUWANIEM PRZEDNICH FOTELI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkim,

jestem nowym członkiem forum. Niedawno nabyłem swoje pierwsze BMW w karierze. Jest to E46 320d 150KM touring (2001).

Jeden z moich problemów w samochodzie są bardzo ciężko przesuwające się fotele przednie (do przodu i do tyłu).

Proszę o jakąś poradę od czego zacząć by nie wyszło jak w "szkole druciarstwa" ??? :) :D

Opublikowano

zaczął bym od porządnego nasmarowania prowadnic

najpierw jakiś olej penetrujący a potem smar przeznaczony do takich rzeczy

Opublikowano
nie trzeba demontować nic. Obejrzyj jak wyglądają szyny, może tam rdzy masz pełno, może coś wpadło i blokuje. Fotele są na spreżynach do tyłu trzeba dość mocno się odchylić, do przodu wracają same.
szukam
Opublikowano

Pierwsze pytanie. Siedzenia są sterowane elektrycznie czy manualnie?

Jeżeli manualnie lepiej jest wyciągnąć siedzenia i przesmarować tak jak koledzy radzą.

Będziesz miał najlepszy dostęp do każdego zakamarka prowadnicy.

Opublikowano
Witam

siedzenia są manualne

To tak jak pisałem.

Jeżeli je wyciągniesz będziesz miał dostęp do każdego miejsca.

A bez wyciągania, to zachlapane dywaniki :D

Opublikowano
okey jutro to ogarnę i powiem jak wyszło

przydałyby się jeszcze opis albo filmik gdzie i co odkręcić :D

Jak zajrzysz pod fotel to zobaczysz co trzeba odkręcić.

4 śruby na fotel

Opublikowano

Witam wszystkich,

dziękuje za wszelkie rady i sugestie.

Jednak z braku czasu pokusiłem się i odwaliłem robotę metodą druciarstwa.

Nie odpiąłem akumulatora i nie rozkręciłem fotela.

Brudy wydmuchałem sprężonym powietrzem.

Rozścieliłem papierowe ręczniczki, dosztukowałem długie rurki do penetratora i smaru w spray'u.

Popsikałem siuwaksem w głąb obydwu szyn. Odczekałem, wsiałem, efekt.... Laleczka.

Fotel kręci do przodu i do tyłu jak w rollercoaster. Nigdzie nie zachlapałem. Na wszelki wypadek miałem pod ręką chusteczki do czyszczenia tapicerek z aktywną pianą które usuwają tłuste plamy.

Usterka rozwiązana, temat zamykam, ale mimo wszystko nie polecam nikomu zabawy w druciarza w swoim samochodzie.

Teraz następne usterki do zrobienia tj. elektryka w klapie - nie działa wycieraczka, spryskiwacz, podświetlenie bagażnika, otwierająca się tylna szyba. Spadł mi pasem w silniku (nie wiem co to) i korbotronik, ale o tym w innych wątkach.

Pozdrawiam!