Skocz do zawartości

Cykanie w kolektorze ssącym M52

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od kiedy posiadam obecne E39 528i '97r przy kolektorze ssącym słychać charakterystyczne cykanie.

Znalazłem filmik na którym ktoś ma identycznie:

Właściciel napisał że stało mu się to po zmianie uszczleki pod pokrywą.

U mnie ten problem jest ciągle, tj od kiedy mam te E39. Cyka na zimnym, na ciepłym, cyka ciągle, cykanie przyspiesza z obrotami. Normalnie tego nie słychać póki nie otworzy się maski. Silnik normalnie pracuje, gładko, ma moc, słowem nic się nie dzieje. Słychać że to jest coś powiązanego z powietrzem, bo te cykanie to nie jest taki metaliczny odgłos, tykko jakiś ciśnieniowy, jakby jakiś zawór... Dodam że czasem muszę dłużej przytrzymać rozrusznik gdy odpalam auto, może ma to jakiś związek z problemem?

Opublikowano
Kolego te cykanie to nic innego jak głośniejsza praca wtryskiwaczy, hałasują bo prawdopodobnie masz uwalony czujnik położenia wałka rozrządu i dlatego masz również problemy z "dłuższym" odpalaniem. Moje przypuszczenia,może potwierdzić jedynie diagnoza komputerowa,ogarnięty mechanik lub koledzy z forum :mrgreen:
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Moje też halasowaly troszkę głośniej od gazowych. I był to czujnik. Ale aż tak nie klepało
Opublikowano
czujnik walka do wymiany, pewnie zdejmujac glowice naruszyli tobie izolacje w czujniku, teraz wtryskiwacze chodza fullgroup.
Opublikowano
  • Autor
Pod kompem wywala czujnik walka. Kupiłem nowy Meyle i chyba nie chce współpracować z kompem auta. Więc czeka zakup oryginalu. Chyba że są jakieś sprawdzone zamienniki? VDO niestety już nie dostępne.
Opublikowano
  • Autor
Pod kompem wywala czujnik walka. Kupiłem nowy Meyle i chyba nie chce współpracować z kompem auta. Więc czeka zakup oryginalu. Chyba że są jakieś sprawdzone zamienniki? VDO niestety już nie dostępne.
Opublikowano
Meyle to szajs jeśli chodzi o czujniki. Musisz kupić w aso. Nie wiem czemu vdo już nie robi czujników..
Opublikowano
  • Autor
Znalazłem oryginalny w dobrej cenie.
Opublikowano
Ale i tak pewnie więcej niż 300zl a vdo spokojnie można było za 220zl kupić
Opublikowano
  • Autor
No niestety, co zrobić. Pewnie są jakieś zamienniki które współpracują, ale nie mam chęci testować.
Opublikowano
Są. Ale co z tego jeśli, działają raz nie działają... A, vdo był pewniakiem
Opublikowano
  • Autor
Słyszałem że te Vemo są niby OK. Ale nie wiem.
Opublikowano
sprawdzone na kilku samochodach w m52 i m50, czujniki firmy ERA dzialaja dobrze. ja kupywalem w ucando.pl 80zl z wysylka bodajze.
Opublikowano
  • Autor
No widziałem te ERA, szkoda że tak późno. Zamówiłem już oryginalny.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Trzeba było kupić używke z gwarancją