Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam mam problem z drganiami na wolnych obrotach najbardziej odczuwalne można tez co jakis czas zauwazyc zwyzke obrotow notomiast jest to delikatny skok. Wspomne ze byly wcześniej błędy wypadanie zaplonu 1 i 3 wymienione cewki na bosch a tez sie pojawil blad zapłonu, wymienione wszystkie rolki i napinacz jeszcze bez kola pasowego. Panowie co myslicie czytajac te forum duzo osób stawia na kolo pasowe, poduszki czy łącznik wału myslalem o wymianie odpy ale jest zintegrowana pod pokrywa zaworow to juz wiekszy wydatek. Drgania sa niejednostajne tylko to taki rezonans drga tlumnik i pozna wsłuchac sie to takie bulgotanie z tlumnika. Panowie jesli macie pomysły prosze o wsparcie. Edytowane przez kabo21
Opublikowano
Poduszki i koło pasowe to w ostateczności wymieniaj. Ja wymieniłem poduszki i był to strzał kulą w płot. Mam u siebie delikatne wibracje na nadwoziu, fotelu i kierownicy. Trochę jak w dieslu. Przyczyn może być naprawdę wiele. Skoro sam wspominasz o tłumiku. Obejrzyj uklad wydechowy od spodu. Może być w nim poluzowana/wykrzywiona obejma biegnąca od skrzyni. Lub może brakować któregoś z tłumików drgań - jeden jest przy kolektorze wydechowym, a drugi przy tylnym tłumiku - takie gumowo-metalowe walcowe elementy. Nie wiem czy w E60 nie ma jeszcze trzeciego. Na pewno był jakiś biuletyn do drgań N52 w E60 proponujący jako jeden z pierwszych kroków wymianę jednego z tłumików drgań na inny, o innej częstotliwości. Wygląda to tak: http://www.e90post.com/forums/attachment.php?attachmentid=729841&stc=1&d=1343788519
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Drugi raz w tym roku pojawił mi sie check i auto chodzilo w trybie awaryjnym po zgaszenie niby ok ale tylko na benzynie a sytuacja ponownie gdy przeciagnalem auto i mial sie przelaczyc na gaz.Drgania sa nadal koreseri panowie co o tym myslicie moze bledy was naprowadzą. Wyczytalem na forum iż odpowietrzenie listwy zoze pomóc co tym myslicie.

Błędy:

2A22- poziom paliwa w zbiorniku, korelacja nieciagły

2E8D- Inteligentny czujnik akumulatora przekazanie sygnału nieciągły

2A16- DMTL, bardzo maly przeciek

2F83- nieznany kod usterki

2F81- nieznany kod usterki

29CF- Cylinder 3 z wypadaniem zapłonu

29D9- wykryto wypadanie zapłonów, zbyt niski poziom paliwa

29CE- cylinder 2 z wypadaniem zapłonu

29CC- z wypadaniem zapłonu na wielu Cylinderach

Opublikowano

Kolego. bulgotanie z tłumika to na 100% wina wypadania zapłonów. Nierówna praca i drgania karoserii to znów przyczyną jest wypadanie zapłonów.

W n52 zapłon wypadać może z kilku powodów:

1- masz gaz?

2- wałek valvetronica

3- cewki i świece

Czytając Twoje błędy wnioskuję, że masz gaz. Błąd mówiący o poziomie paliwa. Jeśłi tak to: skasuj wszystkie błędy. pojeździj na benzynie, nie żałuj, dkilkaset a minimum kilkadziesiąt km. Sprawdź błędy i daj opis.

Jeśli oczywiście będą. Jak nie będzie to też napisz.

Opublikowano
blędy skasowane chodzi jakby bez jednego gara jade właśnie zostawic do mechanika od bmw zapewne znów cewkę rozwaliło jak wczęśniej pękła z boku a rok temu założyłem świece bosch irydowe sklepane na 0,8 pod gaz ale cos chyba za tanie były (42zł) jakie kolego polecasz świece zaczne od tego.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

2A22- poziom paliwa w zbiorniku, korelacja nieciagły

2A16- DMTL, bardzo maly przeciek

Po werufikacji rozrzadu i błedów nie bylo dotyczacych zaplonow do wczoraj gdzie mi sie zapalil check i tylko te 2 bledy.

Drgania sa mniejsze ale sa, takze weryfikujac te bledy, co to moze byc katy, sondy, przeplywka czy pompa paliwa.

Czytam szukam moze z waszej strony jakies pomysly?

Pozdrawiam.

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam. Mam olbrzymi problem z wibracjami w samochodzie na którym poległ już nie jeden mechanik i nadal nie potrafię sobie z nim poradzić...

Drgania pojawiły się po wymianie zestawu sprzęgła z kołem dwumasowym firmy LUK. Wcześniej objawy nie występowały lub nie były tak widoczne, owszem silnik miał pewne rzeczy do zrobienia jak np. falujace obroty w czasie jazdy jak i na postoju ale w nieznacznym stopniu. Cały zestaw sprzęgła wymieniony został w październiku 2020 r. i tak temat ciągnie się dalej.

Wymieniane były kolejne części mogące mieć na to wpływ jak: Nowe poduszki skrzyni biegów (Lemforder), nowy tłumik drgań skrzyni (oryginalny), wymieniona podpora wału i przegub wału, wyważony wał, wymiana półosi tył (lewa i prawa strona- zamiennik), zrobiona geometria. i bezskutecznie. wymieniono kolejny raz zestaw sprzęgła z dwumasem na gwarancji ( roczny już był uszkodzony) i od tamtej pory autem nie jeżdżę, aby znów go nie uszkodzić. A wibrację jak były tak są dalej !

Drgania występują na różnych biegach przy różnych obrotach silnika np. na 2 biegu w okolicach 2 tys rpm , szczególnie przy mocniejszym dodaniu gazu ! Trzęsie całą budą jakby miała zaraz się rozpaść..

Przed wymianą podpory wału, przegubu wału wibracje na 2 biegu były w okolicach 2800 rpm. nie wiem sam co o tym myśleć.

Zaobserwowałem też, że w czasie jazdy jak jadę np. na 4 biegu przy przykładowo 2 tyś rpm. Czuję jak drga drążek, natomiast dodanie gazu nawet lekko powoduje, że wibracje drążka znacząco się wzmacniają. Najmniej czuć wibracje na biegu jałowym co nie zmienia faktu, że ich nie ma wcale. Tracę już siły do tego samochodu :evil:

Dodam jeszcze, że w silniku była robiona uszczelka pod głowicą, nowe uszczelniacze, nowe popychacze, nowe cewki, nowe świece, nowa odma, nowe poduszki silnika, nowe sondy Lambda, nowe elektrozawory vanos (zamienniki) , nowy rozrząd. To wszystko w przeciągu 4 lat. w silniku błędów jakichkolwiek brak ! bardzo rzadko po przejechaniu jakiś 500 km potrafi pojawić się błąd sond Lambda choć nie zawsze.

Czy ktoś może miał podobny problem już i potrafiły nakierować mnie na przyczynę ? Kolejny mechanik powiedział mi, że przyczyna wibracji leży w silniku...

Czy to może być tłumik drgań ? nie zaobserwowałem, aby miał bicie lub cokolwiek innego mającego wpływ na uszkodzenie go. Kończą mi się już pomysły..

Silnik n52b30 258 km.