Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po diagnostyce wyskoczył błąd czujnika położenia wałka rozrządu czy taki błąd moze wynikać np. z uszkodzenia przewodów czujnika czy tez wtyczki, czy tez ewidentnie jest do wymiany ten czujnik z tego co sie dowiedziałem nowy czujnik to kwota ok350zł moze da sie ten jakoś podłatać

jezeli wymiana to sie z góry zapytam czy są jakieś tańsze zamienniki a jeżeli tak to czy warto kupować zamiennik lub używke??

pozdrawiam [/b]

Opublikowano

cześć

a jakie miałes objawy tego uszkodzonego czujnika przy pracy silnika ?

pozdrawiam

Opublikowano
a chyba zadne no moze wiecej pali ale dokładnie nie sprawdziłam spalania błąd wyskoczył przy podpieciu bmw do komputera tak przy okazji podczas wizyty u mechanika, po skasowaniu i zrobieniu paru kilometrów bład wyskoczył ponownie
Opublikowano
u mnie walniety czujnikobjawia się poza błędem na komputereze w serwisie tym ze pali więcej i jest samochód bardzo słaby tak do 350 rpm[/img]
Opublikowano
zeusiasty gdzie podłaczałeś auto pod kompa, bo widze, że jestes z sosnowca ?? Bo ja mam auto zamulone a byłem już na jednym kompie i niby 0 błedów, ale komp kompowi nie równy ! Także jak możesz to daj m inamiary ! Z góry dzięki i pozdrawiam !!

E30 325i '90

E36 325i Coupe '92

E46 320TD Compact '03

E46 320D Touring '02

E91 320XD LCI '09

Opublikowano
panowie po raz kolejny proszę o info na temat tego czujnika dowiedziałem że sa 2 rodzaje czujników tj 2 firm bosh i simens ja z tego co wiem mam w silniku simens wnioskując łopatologicznie nalezy wymienic na czujnik tej samej firmy czy jest bez rółznicy który włoże ?? Proszę o szybkie info
Opublikowano

Witam

Jestem swiezo po wymianie czujnika ( 3 tygodnie temu) jesli masz silnik M52 to tylko oryginalny niema jeszcze zamiennikow. A co do firmy to tylko serwis lub ETK odpowie na twoje pytanie. Wymiana zajela mi doslownie 20 min (a jestem informatykiem a nie mechanikiem) wlacznie z kasowaniem bledu.

Pozdrawiam

Opublikowano
Poradzono mi abym zobaczył jakiej firmy jest przepływomierz jezeli jest simens to czujnik tez ponoć będzie z simensa, co do silnika to posiadam M52 jak mozesz podaj jaki jest nr katalogowy tego czujnika mi jeden ze sprzedawców podał coś takiego 12141703221 ale czy to napewno ten numer nie wiem
Opublikowano

Powodem wyskakującego błędu może być nadłamany przewód, brak styku na wtyczce, wewnętrzne uszkodzenie czujnika co najczęściej się zdarza przy siemensie a nawet źle zestrojony rozrząd - vanos.

Jednak bez wymiany czujnika nie ma co dyskutować o innych powodach. Nowy do kupienia tylko w serwisie BMW, bo tylko w oryginale wystepują te czujniki i koszt niemały bo jak piszesz około 350PLN.

Co do numeru katologowego to 12 14 1 703 221 .

Opublikowano
zeusiasty gdzie podłaczałeś auto pod kompa, bo widze, że jestes z sosnowca ?? Bo ja mam auto zamulone a byłem już na jednym kompie i niby 0 błedów, ale komp kompowi nie równy ! Także jak możesz to daj m inamiary ! Z góry dzięki i pozdrawiam !!

u piórkowskiego w wojkowicach

Opublikowano
Powodem wyskakującego błędu może być nadłamany przewód, brak styku na wtyczce, wewnętrzne uszkodzenie czujnika co najczęściej się zdarza przy siemensie a nawet źle zestrojony rozrząd - vanos.

Jednak bez wymiany czujnika nie ma co dyskutować o innych powodach. Nowy do kupienia tylko w serwisie BMW, bo tylko w oryginale wystepują te czujniki i koszt niemały bo jak piszesz około 350PLN.

Co do numeru katologowego to 12 14 1 703 221 .

mnie powiedzieli 500 chyba się wkurzę jak taką marże naddali, gdzie mogę znaleźć inny sklep BMW ?

Opublikowano

Jesteś ze śląska więc gdzie Ci taką ceną rzucili?

Podjedź sobie do bavarii i tam zapytaj. Nie jest tam prawdopodobnie ciekawa sytuacja ale z cenami chyba nadal utrzymują porządek.

Możesz także zapytać u chłopców w Sosnowcu na Grota Roweckiego, oni też mają sprzedaż oryginalnych części i w takich samych cenach jak w serwisie.

Opublikowano

gdzie w sosnowcu na grota jest jakiś serwis ? bo jestem z pogoni i nie kojarze nic takiego

Jesteś ze śląska więc gdzie Ci taką ceną rzucili?

Podjedź sobie do bavarii i tam zapytaj. Nie jest tam prawdopodobnie ciekawa sytuacja ale z cenami chyba nadal utrzymują porządek.

Możesz także zapytać u chłopców w Sosnowcu na Grota Roweckiego, oni też mają sprzedaż oryginalnych części i w takich samych cenach jak w serwisie.

a ma to jakieś znaczenie ze mam ten czujnik siemensaq a nie boscha ?

Opublikowano

Na Grota Roweckiego nie ma serwisu lecz sklep z częściami do BMW. Jest on za zakładami Timken-a a przed zakrętem z przejazdem jednotorowym w kierunku Czeladzi-Piaski.

Serwis Bavaria mieści się zaś w Piotrowicach.

Jeżeli masz system wtrysku siemensa to musisz kupić czujnik siemensa. Jeżeli zaś Boscha to czujnik również musi być Boscha. Nie możesz wybierać pomiędzi nimi, bo oba czujniki generują impulsy w odmienny sposób.

Opublikowano

co do tego ze muszę mieć siemensa to wiem, tylko ciekawiła mnie róznica w cenie, bo Piórkowski z Wojkowic (oszust i nierzetelny sprzedawca) powiedział mi ze bosch kosztuje 380 zeta a siemens 487

co do tego sklepu to zaczyna mi coś świtać w głowie, dziś się chyba tam na spacerek przejde