Skocz do zawartości

Wymiana Kompa 330d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie Powiedzcie mi czy komputer silnika ten oto

1a23f9644fa5cc24.jpg

można podmienić za ten komputer

ebfe84b5115eb15e.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
  • Autor
a i mam jeszcze jedno pytanie czy jak wymienie kompa silnika z EWS to stacyjkę też muszę czy nie?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Stacyjki nie , ale kodowanie niezbędne .
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
  • Autor
Kodowanie kluczyka czy Kompa, ESW? a jak wymienię stacyjkę bo mam takową z całą kolumną do krzyżaka tylko nie chce mi się jej wkładać jak będzie możliwa wymiana tylko kompa i EWS
Opublikowano

Przekładasz elektronikę kluczyka z nowego EWS do twojego starego kluczyka. Kodowanie kluczyka, tylko jest potrzebne do centralnego zamka.

Musisz zrobić kodowanie EWS i DDE do twojego auta.

Opublikowano
  • Autor
Ale ja mam komplet kompa, EWS, kluczyk, i kolumne ze stacyjką, wszystko zostało wyciągnięte z jednego auta więc chyba jak to mam i przełożę to nie będę musiał nic programować ?
Opublikowano

A VIN i przebieg w EWS i DDE to sam się zmieni?

Dochodzi do tego jeszcze kodowanie do auta.

Odpalić odpalisz.

Opublikowano
  • Autor
i o to mi chodzi żeby odpalić i pojechać na kodowanie bo wymienię sam a żeby zakodować to oddam komuś wtedy odejdzie mi koszt wymiany :D
Opublikowano
Jak masz jechać na kodowanie, to po co kupiłeś cały komplet? Wystarczyło kupić sam komputer pojechać do kogoś kto zrobiłby klon komputera silnika i po sprawie, reszta gratów zostałaby nietknięta na aucie.
Opublikowano
  • Autor
Bo była ta sama cena co samego kompa i jak bym samego kompa wymienił to bym wgl nie odpalił
Opublikowano
To zmienia postać rzeczy :) zazwyczaj komplet jest kilka razy droższy niż sam komputer, więc gdy trzeba wymienić tylko ECU, to szkoda pieniędzy na cały zestaw.
Opublikowano
  • Autor
Dzisiaj wszystko włożyłem samochód na zapłon reaguje ale niestety nie odpalił nawet nie zakręcił
Opublikowano

To znaczy?

Rozrusznik nie kręci?

Jak tak, to trzeba zrobić synchro EWS-DDE.

Opublikowano
Masz pewność, że elektronika kluczyka była sprawna,?
Opublikowano
Jeśli nie kręci rozrusznikiem, tzn, że EWS nie puszcza sygnału na rozrusznik, co znaczy brak zgodności EWS-immo z kluczykiem. W przypadku braku synchronizacji EWS-DDE, to rozrusznik kręci, ale auto nie odpala.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
I jak tam odpalił? Ja się podepne z moim przypadkiem. Zero reakcji rozrusznika na kluczyk (nie kręci) ale po zmostkowaniu na rozeuszniku kręci i odpalił, co to może być chyba nie ews?
Opublikowano

Naprawione takie objawy, przyczyną był przepalomy bezpiecznik nr.15 od złącza

diagnostycznego