Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie. Mam małe pytanko. Poprawcie mnie jeśli piszę nieprawdę - o ile wiem w momencie włączania klimatyzacji powinien się automatycznie włączać wiatrak przy chłodnicy. (u mnie klima nie ma swojego wiatraczaka). i tu się właśnie pojawił u mnie problem przadwczoraj. Stanąłem w korku i po chwili zauważyłem że silnik się zaczyna grzać - wiatrak się nie włączył (mam elektryczny nie visco) więc wyłączyłem szybko klimę ogrzewanie do oporu i po chwili się temp. wyrównała. Po wstawieniu do warsztatu okazało się że dochodzi do jakiegoś zwarcia na linii klima-wiatrak. Elektryk wymienił mi jakiś bezpiecznik (ogromy 40A w kabinie pod kierą), odciął jakiś kabel pod skrzynką z bezpiecznikami i ogólnie jest nieźle bo teraz wiatrak się włącza kiedy potrzeba więc jeździć się da, ale nie włącza się w momencie włączenia klimy co jest chyba dla niej niezdrowe. I tu moje pytanie - czy jeżeli to tak zostawię to nie wykończę klimatyzacji? Dodam że wydaje mi się że trochę straciła na wydajnosci... I w ogóle naczym może polegać usterka, chociaż tak wirtualnie to się chyba nie da stwierdzić...
Tomek
Opublikowano

Witam !

Wiatrak powinien się załączyć, jeśli tego nie będzie to czynnik "zagotuje" i baaardzo wzrasta ciśnienie. I może nawet rozerwać węże klimatyzacji .(chyba że nie działa tylko I-wszy bieg, wtedy po wzroście ciśnienia włączy się II-gi bieg).

Co do bezpiecznika, to ten duży to bezpiecznik wentylatora (30,40 lub 50A w zależności od silnika). Nie do końca rozumiem co ma znaczyć zwarcie w związku z klimatyzacją, bo sterowanie jest po stronie cewki przekaźnika a nie po stronie "wysokich prądów"..To co odciął to pewnie przewód z sterownika klimatyzacji (w uproszczeniu).