Skocz do zawartości

e39 530d automat - brak przyśpieszenie na 1 biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Miałem dzisiaj dość stresujący przypadek.

Po pracy podjechałem do sklepu i po ponownym włączeniu silnika, przy ruszaniu miałem wrażenie jakbym ruszał z 2-3 biegu.

Na trasie niby auto jechało poprawnie, ale nie działa w ogóle kickdown- po naciśnięciu nie było redukcji tylko powolna próba rozpędzania auta, jakbym po prostu powoli naciskał gaz.

Jechałem tak 30km i po powrocie wyłączyłem silnik i włączyłem znowu - wtedy wszystko wróciło do normy.

Na zegarach komputer nie uraczył mnie żadnym komunikatem.

Do inpy będę miał kabelek za kilka dni :(

Pytanie: co to mogło się zdarzyć i czy źle to wróży na przyszłość?

Ostatnimi czasy wymieniałem dużo, m.in wężyki podciśnienia, pompę progową, filtr paliwa, filtr odmy, wyczyściłem egr.

Teraz jeżdżę na dieslu arktycznym ze statoil.

Opublikowano

Dzisiaj auto jeździło całkowicie poprawnie.

Może to jakiś dziwny błąd skrzyni? Tylko dlaczego komputer na zegarach mi tego nie zgłosił?

Opublikowano
może turbina nie działa jak należy, przycina się i stąd brak mocy, może coś z podciśnieniem sterującym turbiną-wężyki, może elektrozawór uszkodzony lub tylko zapchana jego siateczka filtrująca. Raczej na pewno nie jest to sprawa skrzyni tylko silnika.
Opublikowano

Raczej na pewno jest to błąd skrzyni :P Zresztą dzisiaj to sobie potwierdziłem w inpie (nie pamiętam co dokładnie pisało, ale tłumacz google mi mówił że skrzynia :P ).

Zastanawiające jest tylko, dlaczego mi tego komputer na zegarach nie zgłosił. No ale od tej pory auto jeździ bez problemów (z wyjątkiem jednego dnia kiedy światła mi szalały... muszę bliżej się przyjrzeć lcm) :)