Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Czy ktoś z forumowiczów może odpowiedzieć mi na takie błahe ale myślę ,że ciekawe pytanie-chodzi o ślad oleju na bagnecie.Mamy w rodzinie dwie identyczne e46 330d 2002r i w jednej na zimnym silniku olej pokazuje normalnie, natomiast w drugiej na zimnym silniku po wyjęciu bagnetu nie ma :shock: na nim śladu oleju-dopiero po ponownym włożeniu i wyjęciu pokazuje poziom oleju na maksa. Edytowane przez blankito111
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie też dopiero po ponownym wsadzeniu bagnetu pojawia się olej, po pierwszym wyjęciu jest tylko lekki nalot, ale z niego nie da się odczytać stanu oleju.

Popraw tytuł, bo temat poleci do kosza. Np. "330d kontrola stanu oleju".

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja tam nie wiem jak to jest ,ale w moich e 46 to ile razy bym nie wkładał tego bagnetu to zawsze pokazywało coś innego :roll:
Opublikowano
No właśnie musi być jakieś logiczne wyjaśnienie ale jeszcze na nie nie wpadliśmy. Na zimnym nie ma nawet żadnego nalotu-bagnet jest suchutki,a w drugiej widać olej normalnie.Autka mają takie same silniki 184KM , ten sam rok produkcji (polift) ,a nawet kolor :D
Opublikowano

Na próbę wyjmij oring z bagnetu, a podejrzewam nie będzie problemu z odczytem stanu oleju na zimnym silniku, ponieważ brak uszczelnienia spowoduje że olej swobodnie wpłynie w rurkę prowadzącą bagnet.

Można by skrócić nieco tą rurkę wtedy nawet z oringiem sprawdzenie stanu oleju nie było by problemem.

Ja też tak mam sprawdzam olej na dwa razy tzn:. najpierw wyciągam bagnet ok. 5 - 10cm po czym ponownie wsuwam i wyciągam dopiero wtedy pomiar mam autentyczny.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
Czy ktoś z forumowiczów może odpowiedzieć mi na takie błahe ale myślę ,że ciekawe pytanie-chodzi o ślad oleju na bagnecie.Mamy w rodzinie dwie identyczne e46 330d 2002r i w jednej na zimnym silniku olej pokazuje normalnie, natomiast w drugiej na zimnym silniku po wyjęciu bagnetu nie ma :shock: na nim śladu oleju-dopiero po ponownym włożeniu i wyjęciu pokazuje poziom oleju na maksa.
mam tak samo, podobnie znajomy w 2002 330d oraz 530d e39 po lifcie, wiec ten typ tak ma co nie zmienia faktu ze jest to dziwne ;)