Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
SErdecznie witam Kolegow.Mam pytanko odnosnie centralnego pojawil sie problem a mianowicie.Zamykanie odbywa sie bezproblemowo niezaleznie czy zamkne go od strony pasazera czy kierowcy,ale otworzyc moge autko tylko i wylacznie z jednej strony i to wylacznie pasazera :mad2: Co moze byc przyczyna niedomagania i tak dziwnego zachowania :duh: Prosze o rady pozdrawiam KAROL :mrgreen:
NIE MA JAK 192 KM
Opublikowano
u mnie był to siłownik, na początku szwankował a poxniej to już musialem zamykac autko jak w maluchu czyli ręcznie :duh: , ale najpierw sprawdź bezpiecznik czy przekaźnik ktoś z forum mi to polecił, ale w moim przypadku trzeba było wymienićsiłownik i po sprawie
Opublikowano
Wlasnie sprawdzilem bezpieczniki i przekazniki sa oki :cool2: mysle ze to moze byc raczej cos z silownikiem.Moze ktos ma jeszcze jakies sugestie :modlitwa: POZDRAWIAM Karol
NIE MA JAK 192 KM
Opublikowano

Do układu zamka w drzwiach dochodzą dwa zasilania z tego samego źródła ale zasilają dwie odrębne rzeczy.

Jedno zasilanie doprowadzone jest do siłownika centralnego i jest ono potrzebne aby siłownik poprzez mikrostyki wewnątrz informował moduł o stanie: zamknięcia lub otwarcia.

Drugie zasilanie doprowadzone jest do mikrostyku przy mechaniźmie wkładki kluczyka i poprzez impuls przy zamykaniu uruchamia ono centralny do zamknięcia.

Do otwarcia zaś potrzebny jest zanik zasilania na styku informującym o zamknięciu a pojawienie się na styku informującym o otwarciu. Przerzucenie tego zasilania na mikrostykach w siłowniku uruchamiane jest w chwili wprawienia siłownika w ruch poprzez przekręcenie w zamku kluczyka do otwarcia.

Czasem elektrycy podpinający alarm wpinają się w układ centralnego zamka i odcinają to właśnie zasilanie doprowadzone do siłownika. Czasem może to być wina właśnie uszkodzonych mikrostyków w siłowniku. Ale ja proponowałbym byś najpierw sprawdził jedną rzecz.

Spróbuj zamknąć i otworzyć centralny ale nie poprzez kluczyk w zamku, lecz przy zamkniętych drzwiach i siedząc w środku poprzez wciskanie bolca przed szybą. Jeżeli centralny wogóle nie będzie reagował przy wciskaniu awięc zamykaniu a następnie przy wyciskaniu czyli otwieraniu to znaczy że do siłownika nie dochodzi zasilanie, albo z siłownika zasilanie już przerzucone ginie np na przerwanym przewodzie. Może być także usterka w samym siłowniku.