Skocz do zawartości

CENTRALNY Zamek nawala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
SErdecznie witam Kolegow.Mam pytanko odnosnie centralnego pojawil sie problem a mianowicie.Zamykanie odbywa sie bezproblemowo niezaleznie czy zamkne go od strony pasazera czy kierowcy,ale otworzyc moge autko tylko i wylacznie z jednej strony i to wylacznie pasazera :mad2: Co moze byc przyczyna niedomagania i tak dziwnego zachowania :duh: Prosze o rady pozdrawiam KAROL :mrgreen:
NIE MA JAK 192 KM
Opublikowano
u mnie był to siłownik, na początku szwankował a poxniej to już musialem zamykac autko jak w maluchu czyli ręcznie :duh: , ale najpierw sprawdź bezpiecznik czy przekaźnik ktoś z forum mi to polecił, ale w moim przypadku trzeba było wymienićsiłownik i po sprawie
Opublikowano
  • Autor
Wlasnie sprawdzilem bezpieczniki i przekazniki sa oki :cool2: mysle ze to moze byc raczej cos z silownikiem.Moze ktos ma jeszcze jakies sugestie :modlitwa: POZDRAWIAM Karol
NIE MA JAK 192 KM
Opublikowano
Witam umnie byla podobna sytuacja tyle ze zmaykal na dwa razy winny byl silownik po wymianie jest wsztstko o.k koszt takiego silownika to okolo 35 /45 zl na szrocie pozdrawiam!!! :cool2:
Opublikowano

Do układu zamka w drzwiach dochodzą dwa zasilania z tego samego źródła ale zasilają dwie odrębne rzeczy.

Jedno zasilanie doprowadzone jest do siłownika centralnego i jest ono potrzebne aby siłownik poprzez mikrostyki wewnątrz informował moduł o stanie: zamknięcia lub otwarcia.

Drugie zasilanie doprowadzone jest do mikrostyku przy mechaniźmie wkładki kluczyka i poprzez impuls przy zamykaniu uruchamia ono centralny do zamknięcia.

Do otwarcia zaś potrzebny jest zanik zasilania na styku informującym o zamknięciu a pojawienie się na styku informującym o otwarciu. Przerzucenie tego zasilania na mikrostykach w siłowniku uruchamiane jest w chwili wprawienia siłownika w ruch poprzez przekręcenie w zamku kluczyka do otwarcia.

Czasem elektrycy podpinający alarm wpinają się w układ centralnego zamka i odcinają to właśnie zasilanie doprowadzone do siłownika. Czasem może to być wina właśnie uszkodzonych mikrostyków w siłowniku. Ale ja proponowałbym byś najpierw sprawdził jedną rzecz.

Spróbuj zamknąć i otworzyć centralny ale nie poprzez kluczyk w zamku, lecz przy zamkniętych drzwiach i siedząc w środku poprzez wciskanie bolca przed szybą. Jeżeli centralny wogóle nie będzie reagował przy wciskaniu awięc zamykaniu a następnie przy wyciskaniu czyli otwieraniu to znaczy że do siłownika nie dochodzi zasilanie, albo z siłownika zasilanie już przerzucone ginie np na przerwanym przewodzie. Może być także usterka w samym siłowniku.