Skocz do zawartości

[e46] wskaznik paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem ze wskaźnikiem paliwa w e46. Auto zatankowane było do pelna. Przejechane w tej chwili jest 360 km. Wskaznik skacze gora dol. Zasieg pokazuje nawet ponad 800km, co jest oczywiście niemożliwe.

Link do tego jak to wygląda na teście ilości paliwa w zbiornikach :

Macie jakies pomysły co to może być? Pompa, pływak, zegary..?

Edytowane przez mobilee

Opublikowano
Witam, u mnie występowały dziwne rzeczy ze wskaźnikiem paliwa jak miałem słaby akumulator (szybko się ładował i szybko rozładowywał),a po wymianie akumulatora wszystko się uspokoiło i nie ma już dziwnych wskazań.
Opublikowano
Może być jeszcze pływak właśnie lub poprzecierane jakieś przewody. Ciężko stwierdzić, musisz sprawdzić. Niestety nie mogę odtworzyć filmu nie wiem dlaczego.
Opublikowano
  • Autor

A taki link?

A działy Ci się takie dziwne rzeczy jak ba filmiku? Bateria w mrozy dawała radę więc myślę że jest ok.

Opublikowano
Z tego co kojarzę plywaki są 2 jeden wbudowany w pompę dla prawej komory i osobny dla lewej. Dziwne żeby 2 plywaki poszły na raz może to jakieś zwarcie obejrzyj wtyczkę i przewody czy są całe nie przetarte. Sam pływak też warto obejrzeć. Ostatni raz grzebalem przy plywaki w dieslu jakieś 5 lat temu i nie pamiętam za dobrze jak to tam wygląda więc jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi. Może to zegary szwankuja?
Opublikowano
  • Autor
Wlasnie tez mysle, ze to może zegary. Bo skad takie dynamiczne zmiany ilości paliwa w teście w obu komorach. Roznica nawet do ok 10 l.
Opublikowano
Aż takich rzeczy to nie miałem, wychylała się wskazówka, ale powoli i nie tak drastycznie. Przy okazji wyciągałem z baku pompkę i pływak aby sprawdzić i jedynie co robiłem to wyczyściłem ścieżkę gdzie przesuwa się blaszka ponieważ miała lekki nalot, a po za tym wszystko było ok.
Opublikowano

Witam.

Masz 2 komory w baku, lewa i prawa. Do prawej komory paliwo jest przepompowywane z lewej z tad takie wskazania z obc. Prawa komora jest zawsze pełna aż do oproznienia lewej. Jeżeli auto masz zatankowane do pełna, to ewentualne skoki w ilości paliwa musisz mieć tylko w lewej, zwróć uwagę na to że musisz dać samej pompie w baku trochę czasu po odpaleniu auta, aż się wszystko unormuje.I teraz twój problem polegać będzie na lewej komorze gdzie paliwo a raczej wiązka kabli (przetarta) bądź sam pływak a raczej jego rezystancja na płytce będzie się bardzo "myliła". Odpal auto na postoju i obserwuj w obc co się będzie działo. O ile dobrze pamiętam to prawa komora zapelni się do 33 litrów, a lewa w tym samym czasie powinna pokazać resztę paliwa, przy czym nie powinno być skoków w jego ilości o +/- 1 litr. Ty zapewne zauważysz że będziesz miał dość duże wahania, i z tad masz takie a nie inne wskazania w liczniku a konkretnie na wskazowce od paliwa. Daj znać czy opis powyżej się zgadza z tym co zaobserwowoałes, a ja postaram opisać Ci jakie dalsze kroki podjąć

Pozdrawiam

Obejrzałem teraz twój film, wcześniej się nie dało. Odczyty masz na prawej komorze prawidłowe. Zasięg rośnie bo jeżeli paliwo z lewej komory leci do prawej, to logicznym jest że w lewej powinno maleć a w prawej rosnąć do 33 litrów tak? A u ciebie skacze do góry i tym samym komputer myśli że w tym czasie auto jest tankowane. Sprawdź płytkę na plywaku, i dokładnie kable w samym plywaku jak i kostkę z którą jest podpieta. Odczyt z pływaków jest podawany w Ohm, jeżeli masz gdzieś kable przetarte i dochodzi do zwarcia to opór się zwiększa, i tym samym odczyt z plywaka jest zawyzony. Komputer odczytuje że paliwa jest więcej mimo iż powinno ubywac, wskazówka leci do góry razem z zasięgiem.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za odpowiedz. Sprawdze to. Zastanawia mnie dlaczego na postoju glownie to się dzieje. I na samym zapłonie. Podczas jazdy owszem pokazuje zawyzona ilość paliwa ale nie ma takich skokow. Zasieg obniza się razem z upływem km. Jak zatrzymam się na swiatlach to już zaczynają się skoki i wahania.

Lewa komora to będzie ta za fotelem kierowcy?

Opublikowano

Lewa za fotelem kierowcy. Podczas jazdy jeżeli masz wszystko sprawne to paliwo w baku kołysze się, a z nim sam pływak. Jednak raz odczyta że masz więcej a po chwili że masz mniej. ( odczyt dynamiczny). W teście 6.2 masz odczyt powiązany że wskaźnikiem paliwa na zegarach i zasięgiem. Odczyt aktualizowany jest co 60 sekund i brana jest średnia z odczytów w teście dynamicznym. Ty masz problem z połączeniem pływak - kable - kostka z wtyczką - kable. Nie doszukuj się czemu na postoju jest tak a podczas jazdy inaczej. Musieli byśmy wejść w temat samej zasady działania włącznie z przeliczaniem na zasięg wskazówkami i innymi pierdołami. Szkoda czasu w tym przypadku. Rozwiązanie podałem powyżej.

Pozdrawiam

Dodam tylko że żeby wykluczyć pływak na postoju, weź miernik i sprawdź ile Ohm - pokazuje i czy wartości są stałe, ważne żeby nie robić tego po jeździe bo paliwo będzie się kolysalo a z nim pływak. Wykluczusz tym samym pływak, i zajmiesz się wiązka kabli i samą wtyczką.

Edytowane przez SilverRanger

Opublikowano
  • Autor
Racja, nie ma sensu brnąć :-) Sprawdzę i dam znać co jak się to zakończy. Dzięki :)
Opublikowano

Witam podepnę się pod temat a mianowicie

wskazówka od paliwa oparła się na zero i świeci rezerwa w baku paliwa za 200 zł komputer nie pokazuje ile można zrobić na baku kilometrów test zegarów ok czy od tej wskazówki jest jakiś bezpiecznik

Opublikowano
A jak wygląda sytuacja w teście 6?
Opublikowano
Dziś sprawdzę i dam znać
Opublikowano
Jak wchodzę w ten test 6 to mnie wraca z powrotem pokazują się kilometry co trzeba wcisnąć podpowiedzcie
Opublikowano
Odblokowałeś w teście 19?najpierw klikasz do 19 klikasz jak będzie log off i przechodzisz do 6
Opublikowano
Odblokowałem i jest tak 6.1 same zera 6.2 to samo i 6.3 też
Opublikowano
Co do bezpiecznika to sprawdź rozpiskę bezpiecznikow bo nie wiem. Wygląda że uszkodzony pływak. Lub okablowanie przy nim skoro pokazuje że pusto w baku.
Opublikowano
A jak byłby jeden pływak uwalony a drugi dobry to czy w teście 6 byłyby jakieś wskazania
Opublikowano
No wiesz, czasami nieszczęścia chodzą parami, i mogły ci siąść obydwa plywaki. wtedy nie pokaże, żeby się dowiedzieć musisz rozebrać. Przyjrzyj się dokładnie okablowaniu. I wtyczce
Opublikowano

Plywaki. Jeżeli kable od strony pompy strumieniowej miały by przebicie (strona pasażera), to automatycznie poniżej +/- 1/4 paliwa w baku auto by gasło.

Jeżeli nawet jeden pływak ma problemy z odczytem i pokazuje 0 to drugi w teście 6 i tak pokaże jakieś informacje odnośnie stanu paliwa.

Radził bym tylko z własnego doświadczenia wziąść miernik i sprawdzić wskazania z poszczególnych pływaków. Zaoszczędzisz tym samym swój czas.

Opublikowano
Kolega zalał za 200 więc ma prawie pełny bak. ;-) chcąc nie chcąc musi wziąć się za rozbieranie i posprawdzac wszystko.
Opublikowano
czyli wychodzi na to co wy tu piszecie że uwalone są oba pływaki myślałem o tym żeby podmienić oba bez wyciągania z baku tylko że nie ma nikogo kto by takie miał na wierzchu
Opublikowano
I wszystko się wyjaśniło do wymiany pływak nr 2 tak pokazał komp tylko który to jest nr 2