Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Po ostatnich mrozach auto odmówiło mi posłuszeństwa, tzn mam problem z odpalaniem i ciągle zapala się lampka od aku. Aku naładowałem i było wszystko OK przez jeden dzień i znów mam problem. Z tego co zauważyłem to mam bardzo luźną klemę od masy. Cała elektronika działa normalnie i dodam, że na pewno nie jest to wina rozrusznika bo był robiony. W aku "Centra Plus" kontrolka wskazująca naładowanie jest zielona także jest on naładowany.

Czy winowajcą może być luźna klema?

Opublikowano
Wsadź kawałek miedzianej blaszki między kleme a bolec i skręć.

Wsadzałem kawałek druta ze starej anteny z CB radia. Powiedzmy, że zrobiłem z tego taki "krzyżyk" i nałożyłem na bolec, po czym zacisnąłem klemę. Efektu żadnego to nie dało, być może było za mało powierzchni styku między klemą a czopem. Elektronika działała bez zarzutu.

Opublikowano
Drut to nie to samo. Kawałek blaszki miedzianej obwiń w okół bolca i naciąg na to kleme. A ładowanie masz jakie? A objaw jest jaki? Rozrusznik nie kręci? Czy kręci ale nie odpala? I ładowanie nie gaśnie po odpaleniu?
Opublikowano
Drut to nie to samo. Kawałek blaszki miedzianej obwiń w okół bolca i naciąg na to kleme. A ładowanie masz jakie? A objaw jest jaki? Rozrusznik nie kręci? Czy kręci ale nie odpala? I ładowanie nie gaśnie po odpaleniu?

Jeszcze nie wiem jakie jest ładowanie, bo miernik będę miał dopiero na jutro. W rozruszniku to tylko coś stuka tak jak przy padniętym aku, co jakiś czas odpali. Jak już odpali to raz się świeci kontrola od aku a raz nie. Wcześniej przed odpięciem aku w celu naładowania klema nie była luźna.

Skąd wciąć taką cienką miedzianą blaszkę? :D

Kojarzy mi się coś, że kiedyś miałem taki sam problem z plusową klemą, która była luźna i ciągle pojawiała się na niej śniedź, również problem z odpalaniem. Fachowcy mówili, że to wina rozrusznika albo aku a jednak po wymianie klemy na nową, która pięknie przylegała do czopa problem zniknął.

Opublikowano
Nawet w markecie budowlanym kupisz jakieś kolanko miedziane albo inna mufe i dotniesz odpowiedni kawałek. Albo z kawałka starej rurki miedzianej. Opcji jest sporo takie kolanko nie powinno być drogie