Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich obecnych.

Posiadam e39 przedlifta z silnikiem 2.0 150km, w przyszlosci bedzie tam 2.8 ale o tym kiedy indziej.

Mieszkam za granica i duzo jezdze, i na trasach przy predkosciach 150-180 obroty sa megawysokie. Myslalem nad wymiana skrzyni biegow na 6 biegowa. Myslicie ze to mozliwe ? Patrzac w internecie e46 z silnikami 2.2 170km maja 6 biegowke, pasowala by ? zamknal bym sie w 2 tys zl przy takiej wymianie ?

Opublikowano
Jak duzo jezdzisz w trasie to lepiej sprzedaj ta i kup sobie 540i, ja poprzednio mialem 523i roznica w spalaniu w trasie znikoma tzn 540i pali 11-12 benzynki predkosc 160-180 a przy 180km/h ma nie cale 3tys obrotow a w 523i pali 10-12 lpg predkosc 140-160 a przy 160km/h ma 3 tys obrotow obie byly w automacie 5 biegowym.W miescie roznica w spalaniu jest znaczna okolo 5-6 litrow.I dzwiek V8 przepiekny.Obie sa przedliftowe.
Opublikowano

Kiedyś szukałem troche ale patrzyłem na skrzynie z e60 też 2.2 z tym że tam drążek sztywny z lewarka ma całkiem inne mocowanie.

Sama skrzynia to nie duży koszt ale do tego dochodzi kompletne sprzęgło z dwumasą wiec jak w tej kasie to tylko używka.

Opublikowano
kup sobie 540i, ja poprzednio mialem 523i roznica w spalaniu w trasie znikoma tzn 540i pali 11-12 benzynki predkosc 160-180 a przy 180km/h ma nie cale 3tys obrotow a w 523i pali 10-12 lpg predkosc 140-160 a przy 160km/h ma 3 tys obrotow obie byly w automacie 5 biegowym.W miescie roznica w spalaniu jest znaczna okolo 5-6 litrow.

Coś mało bierze 540 jak na takie prędkości prawdę mówiąc, ale nie wiem nigdy nie miałem. Druga sprawa mówisz, że niewielkie róźnice w spalaniu między 540 a 523?? Ok moja 523(manual)na trasie typowo autostradowej,z 3 osobami plus bagaże bierze od 7.5 do prawie 9l/100km, zakres prędkości od 120 do 180 km/h w zależności od sytuacji na drodze. 540 wychleje te 12 jak piszesz, różnica w najlepszym wypadku 3l/100km, teraz jadę do pracy za granicę 1000km w jedna stronę :wink: więc już jestem 30 litrów benzynki do tyłu, powrót do domu drugie 30, więc według mnie różnice są spore. Ale wiem jak to mówią: "stać Cię na konia, to na owies też" :mrgreen:

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Przy stalej 180km/h wszystkie benzyny, zarowno 1.6 jak i 4.4, pala srednio ok 14l (Sporo zalezy od kierunku wiatru, bo przy tej predkosci to moze dac +/- 2l). Diesle 3 litry mniej. Roznica polega tylko na tym, ze dla niektorych to juz koniec, a takie 4.4 moze jeszcze duzo. Generalnie, im nizsza srednia predkosc tym mniejsza pojemnosc bedzie oszczedniejsza. Kolejna sprawa to trwalosc, bo zaden silnik nie lubi stalych wysokich obrotow, benzyny bez turbo tez. Najlepiej 3-3,5k.
Opublikowano
moze w manualu mniej palic mi najmniej 523i w automacie caly czas 100Km/h spalala gazu kolo 9 litrow ale przy 160km/h 11-12,a 540i w automacie przy predkosci 100km/h 10,5 benzyny czyli lpg okolo wyszlo by 12.Jak ktos robi bardzo duze przebiegi nie wiem rzedu 30 tys to moze rzeczywiscie 520i w manualu bo wtedy najmniej spali.Ja ogolnie mam 2 samochody 540i i 1.9TDI takze jak chce tanio jechac to dieselek:) przesiadka z 523i na 540i to jest wogole inny samochod :D