Skocz do zawartości

e36 1.8ti m44b19 Przegrzewajacy sie silnik z zimnym nawiewem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, dzisiaj jadac do domu napotkalem pewien problem, duzo nie jechalem bo mialem stowke na blacie i zauwazylem w pewnym momencie ze z pionu nagle co jakis czas temp rosnie ale z nawiewow caly czas leci zimne powietrze, natomiast jak troche sie ostudzil i jechalem 80km/h to temp ani nie wzrosla ani nie spadla, ale nawiew ciagle zimny, nie wiem czy to moze byc wina plynu chlodniczego, raczej nie bo probowalem lekko korek odkrecic i podchodzil plyn pod sam korek, wydaje mi sie ze to wina termostatu ale podejrzewam ze wiecie wiecej ode mnie i pomozecie.
Opublikowano
Jak masz ustawiony nawiew ? Jeśli masz nawiew na "twarz" to leci tylko zimne powietrze. Ciepłe działa tylko na nogi lub na szyby.
Opublikowano
Sprawa wyglada tak, znowu dzisiaj bylem na miescie i powtorka, zimne powietrze leci wszedzie, waz gorny od radiatora jest cieply ten dolny sprawdzilem ale tylko na poczatku myslalem ze jest ok, ale dzisiaj jak sprawdzalem to normalnie czulem w srodku twardo jakby zamarzlo w srodku, nie wiem czy poprzedni wlasiciciel dolal wody czy o co chodzi, dolalem plynu chlodniczego bo ubylo i teraz dziala jest cieplo i silnik sie nie przegrzewa, ale nie jechalem w trase tylko jakies 2-4km zrobilem, mam nadzieje ze to zalatwi sprawe, a po zimie to plyn caly wymieniam
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Nie ryzykuj i odrazu wymieniaj plyn dokładnie caly spuszczajac, jakis idiota zapewne wlal wode strach myslec co stanie sie jesli przyjdzie - 20 a woda w ukladzie zamarznie juz nie mówię nawet o cisnieniu jakie sie wytworzy przez co moze wiele elementów sie rozszczelnic... Plyn okolo 50zl a szkody orzez wode narobione noga byc naprawde kosztowne...
Opublikowano
Tak tez zrobilem, nie ruszalem dopoki mrozy nie puscily, podjechalem do garazu i odrazu caly wymieniony, ale chyba dawno wymieniany nie byl, bo nie dawno kupilem, a syfu bylo w srodku ze nie wspomne
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Noo niestety sa ludzie i sa kretyni... Oszczedzajac 50zl na plyn ludzie potrafią narobic niezlych wydatkow. I co autko chodzi? Nawiew cieply dziala?
Opublikowano
Termostat można sprawdzić macajac dolny wąż ten za termostatem czy jest chłodny jeśli chłodny to najpewniej termostat nie otwiera, a może nie otwierać z 2 powodów albo się zacial albo powietrze w układzie. Z zimnym nawiewem może być kilka przyczyn, powietrze w układzie zakamieniona /zatkana nagrzewnica, dodatkowa pompa wody z zaworem jeśli występuje (nie pamiętam czy u ciebie jest znajdziesz na schemacie) lub jak wyżej pompa wody. Masz visco czy elektryczny wentylator ?