Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z zawieszeniem. Czy tulejka wprasowana w oczko która idzie na samym końcu wachacza z przodu i przykręcona do podwozia ma być założona (swoim ułożeniem gumy) pionowo czy poziomo. Dodatkowo na gumie jest oznaczony trójkąt i czy ma być (np. przy założeniu poziomym tulejki) do góry czy nadół. Proszę o podpowiedż.

Pozdrawiam

Opublikowano
Na tulei gumowej i tej obejmie (oczku jak piszesz) masz znaki w postaci strzałek i bardzo wazne jest aby były one ustawione na prosto siebie.
Opublikowano

Tak zgadza się na tuleji gumowej jest strzałka ale na oczku nie mogę znaleść więc dlatego nie wiem w którym kierunku ma być ta strzałka.

Pozdrawiam

Opublikowano

Na oczku jest strzałka w postaci trójkąta i z tego co pamiętam to tuleje mają być skierowane strzałkami do wewnątrz auta.

Nie wydaje mi się, aby te strzałki na oczkach same znikły bo są odlane.

Przyjrzyj się tym obejmom z obu stron dokładnie, to na pewno znajdziesz. Strzałki są umieszczone poziomo.

Opublikowano

Dzieki za podpowiedż. Po dokładnym obejrzeniu jest tak jak napisałeś. U mnie jest ledwo widoczna wygląda tak jakby ktoś specjalnie spiłował bo żle wprasował tulejki. Tak to jest jak ktoś nie wie i nie pyta.

Pozdrawiam Piotr

Opublikowano
czy do wymiany tych tuleji trzeba ściągać cały wahacz? :wink: czy da rady coś zrobic bez tej czynności :twisted2:
klepało ale przestało!!!
Opublikowano

Da się to zrobić bez wyjmowania wahacza, trzeba tylko zaznaczyć w jakiej pozycji jest wachacz w stosunku do tej tulei gdy auto stoi na kołach, aby guma nie była w stanie skręconym. To samo tyczy się naprężenia wzdłużnego, czyli tuleja powinna być wciśnięta na trzpień wahacza praktycznie do końca, tak aby była szczelina ok. 0.5mm. Tuleja powinna być tak wciśnięta w obejmę, aby pokrywały się na niej i na obejmie znaki a tuleja powinna wystawać po równo z obu stron z obejmy.

Prawidłowo tuleja powinna być wciśnięta na wahacz przyrządem, ale po posmarowaniu jej wodą z płynem do naczyń albo z mydłem wejdzie też po stuknięciu młotkiem. Nie wolno pod żadnym pozorem stosować smarów ani olejów, bo tuleja będzie się później ślizgała na trzpieniu zamiast skręcać się i otwór bardzo szybko się wyrobi.

Podczas nabijania tulei dobrze jest przyłożyć do wahacza z drugiej strony większy młotek (przy długim sworzniu wewnętrznym jest taka odpowiednia płaszczyzna) żeby uderzenia nie przenosiły się na sworzeń.