Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc,

Pacjent to silnik n42b20. Ostatnio zauwazyłem bialy dym z wydechu przy czym ubywa tez plyn chlodzacy. Niby wszyscy powiedza, że to uszczelka pod glowica ale:

-nigdy mi sie nieprzegrzal przynajmniej wskazowka nie drgnela

-nie traci mocy

-rowno pracuje

-przy wlaczeniu zaplonu jest czasami taki dziwny dzwiek jakby cos zasysalo nie iwme jak to nazwac nawet i tez nie zawsze jest ten dzwiek

Pomyslalem wiec, ze moze byc to odma.

Jak odroznic uszczelke pod glowica od uszkodzonej odmy?

Jak myslicie z takimi objawami moge przejechac 300km doelwajac plyn chlodniczy?

Opublikowano
Nie, bo płyn najprawdopodobniej dostaje ci się do cylindra . Nagrzej silnik zgaś , wykręć wszystkie świece i zakręć silnikiem . Jak wyleci płyn chłodniczy to będziesz miał odpowiedz na którym gaże przepuszcza. Tylko stan z boku nie na przeciwko świec bo ci poparzy buźkę tak jak mi :)
Opublikowano
Małe trasy ,być może układ wydechowy jest mocno zawilgocony i jest efekt jaki jest, zbyt szybko czarny scenariusz z UPG zrobisz dynamicznie kawał trasy to się okaże puki co sprawdził bym szczelność układu chłodzenia i wiele się nie przejmował
Opublikowano
Ja podobnie jak kolega wyżej radziłbym zobaczyć szczelność. Bo może odparowywac przez korek jeśli zaworek nie trzyma lub kapie na silnik i odparowywuje i nie będzie śladu.
Opublikowano
Czyli spróbować walnąć trasę 150 km w 1 stronę? Bo własnie nie wiem czy nie ryzykować.

Dokładnie, dobrze wysuszyć wydech przy tych temp. sporo się wilgoci skrapla w wydechu i wydobywa się duża ilość pary nie koniecznie musi to być płyn z układu powodzenia

Opublikowano
Patrząc na filmik plus ubywanie płynu, oczywiście biorąc pod uwagę ze nie ma żadnego wycieku, to prędzej czy później zdjęcie głowicy cię nie ominie
Opublikowano
Właśnie tego się obawiam, ale jak może się uszczelka zepsuć jak nie był katowany silnik ani nigdy się nie przegrał i zawsze miał płyn chłodnicy
  • 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...