Skocz do zawartości

318ti biały dym z wydechu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc,

Pacjent to silnik n42b20. Ostatnio zauwazyłem bialy dym z wydechu przy czym ubywa tez plyn chlodzacy. Niby wszyscy powiedza, że to uszczelka pod glowica ale:

-nigdy mi sie nieprzegrzal przynajmniej wskazowka nie drgnela

-nie traci mocy

-rowno pracuje

-przy wlaczeniu zaplonu jest czasami taki dziwny dzwiek jakby cos zasysalo nie iwme jak to nazwac nawet i tez nie zawsze jest ten dzwiek

Pomyslalem wiec, ze moze byc to odma.

Jak odroznic uszczelke pod glowica od uszkodzonej odmy?

Jak myslicie z takimi objawami moge przejechac 300km doelwajac plyn chlodniczy?

Opublikowano
Nie, bo płyn najprawdopodobniej dostaje ci się do cylindra . Nagrzej silnik zgaś , wykręć wszystkie świece i zakręć silnikiem . Jak wyleci płyn chłodniczy to będziesz miał odpowiedz na którym gaże przepuszcza. Tylko stan z boku nie na przeciwko świec bo ci poparzy buźkę tak jak mi :)
Opublikowano
A masz gdzieś ślady wyciekajacego płynu, czy znika bez śladu?
Opublikowano
  • Autor

rano odpalony po nocy (0:57 zamknalem maske bo mialem otwarta)

https://youtu.be/gl-Onmfe_hQ

rozgrzany

https://youtu.be/MMxlzMQLJbY

zauwazylem tez dziwny dzwiek tak jakby pompa wody(?) i nie wariuje poziom wody w zbiorniczku wyrównawczym

a no i na tescie nr 7 dochodzi temperatura max do 105 stopni nie wiecej, 103-105

Opublikowano
  • Autor
na tym rozgrzanym bylo pokonane 14 km 30 min przerwy i znowu 14 km
Opublikowano
Małe trasy ,być może układ wydechowy jest mocno zawilgocony i jest efekt jaki jest, zbyt szybko czarny scenariusz z UPG zrobisz dynamicznie kawał trasy to się okaże puki co sprawdził bym szczelność układu chłodzenia i wiele się nie przejmował
Opublikowano
  • Autor
Czyli spróbować walnąć trasę 150 km w 1 stronę? Bo własnie nie wiem czy nie ryzykować.
Opublikowano
Ja podobnie jak kolega wyżej radziłbym zobaczyć szczelność. Bo może odparowywac przez korek jeśli zaworek nie trzyma lub kapie na silnik i odparowywuje i nie będzie śladu.
Opublikowano
Czyli spróbować walnąć trasę 150 km w 1 stronę? Bo własnie nie wiem czy nie ryzykować.

Dokładnie, dobrze wysuszyć wydech przy tych temp. sporo się wilgoci skrapla w wydechu i wydobywa się duża ilość pary nie koniecznie musi to być płyn z układu powodzenia

Opublikowano
  • Autor
a moze plyn wyciekac z pompy wody? wtedy paruje pod maska i dostaje sie do ukladu dolotowego i wtedy jest ta para?
Opublikowano
a moze plyn wyciekac z pompy wody? wtedy paruje pod maska i dostaje sie do ukladu dolotowego i wtedy jest ta para?

Nie :D

Opublikowano
Patrząc na filmik plus ubywanie płynu, oczywiście biorąc pod uwagę ze nie ma żadnego wycieku, to prędzej czy później zdjęcie głowicy cię nie ominie
Opublikowano
  • Autor
Właśnie tego się obawiam, ale jak może się uszczelka zepsuć jak nie był katowany silnik ani nigdy się nie przegrał i zawsze miał płyn chłodnicy
Opublikowano
Po prostu lata swoje robią , niestety
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Sorry za górnika

Na razie został wymieniony zbiornik wyrównawczy coś zostało dolane i 200 km i nic nie wyciekło ale cały czas kontroluje.

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Autor
niezauwazylem swojego posta proszę o usunięcie tego postu