Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:search: :search: :search: :search: :search: :search:

Witam, posiadam E60 520D z 2006r od dłuższego czasu mam problem z ... i tutaj problemów jest kilka :( a więc, najbardziej widocznym jest słabe działanie nadmuchów w aucie tzn regulacja nawiewu działa tylko do połowy od połowy nie ma wgl reakcji (dmucha z taką samą siłą jak na połowie). Drugim problemem jest wywalający błąd słabego aku na postoju. Wywala błąd gdy na postoju gra radio to po minucie wyskakuje błąd słabego aku. Kolejnym błędem który zauważyłem to brak wyskakujących info o zmianie kół ( posiadam 2 kpl kół o innym rozmiarze i zawsze po wymianie wyskakiwała mi informacja że jest nie taki rozmiar koła) teraz tego nie ma. Dodam że po odpięciu cieniutkich kabelków przy IBS nadmuchy działają prawidłowo.

Byłem u mechanika który sprawdził mi to i postawił na to że albo aku do wymiany alko klema ibs. No ale los tak chciał że akurat miał na warsztacie E61 więc podłożył z niej ibs i aku. No i po tej podmiance znów to samo, żadnych zmian. Więc mechanik rozłożył ręce i miał dać znać jak na coś wpadnie, ale z braku czasu sam już odpuściłem temat.

Ostatnio znów postanowiłem coś pokombinować, podjechałem żeby sprawdzili mi ładowanie. No i tu wielkie zaskoczenie, ładowanie skakało i miało wartości 21V, 17V, 15,3V. Przypomniało mi się wtedy że dużo wcześniej wymieniałem szczotki alternatora które są z regulatorem i po ich wymianie było już wyższe ładowanie ok 15V ale wtedy mechanik który to wymieniał powiedział że to moze chwilowo tak bo skoro nie było ładowania to musi doładować. I teraz sam nie wiem co może być przyczyną tych błędów:(

Mam nadzieję że pomożecie i doradzicie bo ja już nie wiem za co się wgl zabierać :( (jeśli czegoś nie dopisałem to uzupełnię)

Opublikowano
Podmiana aku bez jego adaptacji nic nie da dlatego nie było różnicy w działaniu. Czy w ogóle podmienialiście na taki sam tzn. pojemność itp. ?? Ja ostatnio wymieniłem u siebie aku i teraz wiem, że dobrze zrobiłem z pierwszych widocznych reakcji to brak błędy poduszek i napinaczy pasów a po skanie INPA i skasowaniu starych błędów wyskakują mi tylko 2 błędy, o których już wiedziałem ale nie ma kiedy ogarnąć czyli czujnik temp. spalin prze dpf oraz pompa wody przy podłużnicy ;) Mam również kupioną klemę IBS ale na razie nie wymieniałem bo muszę dokupić adaptery do tej nowszej klemy ;/
Obecnie BMW E36 Compact 96r M43B16 -> M50B25 <- w dążeniu do ideału
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.