Skocz do zawartości

e46 330i Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego, awaria

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wczoraj pierwszy raz w życiu musiałem użyć lawety, aby wrócić do domu. Okazało się że zapiekł zacisk hamulcowy lewego przedniego koła. Dziś został rozebrany przez mojego mechanika i ... guma uszczelniająca tłoczek pęknięta wraz z korozją. Problem jest taki, że 3 lata temu wymieniałem profilaktycznie ów zacisk w lewym i przednim kole. Nie wiem, czy to wina materiału, czy przypadek. Podobno jest jeden producent reperaturki do zacisku ate. Na warsztat przyszedł zestaw naprawczy z Intercars, chyba tego producenta: AUTOFREN SEINSA. Może wymienić cały zacisk, choć koszt będzie rzecz jasna większy?
Opublikowano
Pół roku temu regenerowałem u siebie zaciski. Założyłem zestaw FRENKIT, jakościowo prezentował się bardzo dobrze. Siena to też dobry producent. Moim zdaniem bez sensu kupować kompletny zacisk. W tej cenie masz zregenerowane kompletnie dwa zaciski.
Opublikowano
Frenkit to jest to samo co Autofren, tzn. ten sam producent. Innych nie znalazłem :cry: Mechanik pokazywał mi tę gumę, jej zakończenie z metalową obejma w środku i to strasznie cienka warstwa gumy jest na tym. Szkoda że OEM nie jest dostępny. Dziwne że po trzech latach i 18kkm poddał się zestaw naprawczy ...
Opublikowano
Kurde, nie strasz. Skoro Ci po 3 latach i 18kkm padło to mi równie dobrze może paść za pół roku, 18kkm rocznie robię. Może trafiłeś na jakiś wadliwy zestaw ? Myślisz, że w nowym zacisku będzie coś lepszego wsadzone ? Spora część zacisków jest po regeneracji z tego co gdzieś kiedyś czytałem. Niech ktoś jeszcze w temacie się wypowie.
Opublikowano

Ja na AUTOFREN przejechałem ponad 20kkm i jest ok. Wydaje mi się, że znaczenie ma kto to zakłada...

Poza tym często osłona gumowa jest uszkadzana przy wymianie klocków.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja przejechałem 13k km na zestawach naprawczych tej firmy w obu przednich zaciskach, na razie bez zastrzeżeń.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Ja na przedniej osi zmieniłem prawie 2 lata temu zestaw uszczelek Autofren + tłoczki Frenkit, na przeglądzie różnica pomiędzy siłami hamowania na przedniej osi to 1% czyli w granicy błędu pomiaru.

Wymieniałem właśnie dlatego że w prawym kole pękła osłonka tłoczka i koło słabiej hamowało w wyniku powstałej korozji na gładzi tłoczka.

Ogólnie to zawsze preferuje firmę Autofren.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200