Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przez poruszany problemik prawie zaliczyliśmy dziś dzwona z TIR'em ale mniejsza z tym... :duh:

Otóż w aucie mojego znajomego ( E30 320i ) nagle, podczas jazdy przestały działać przednie hamulce. Po dojściu do siebie dzielnie ruszyliśmy do garażu :mrgreen: Pedał hamulca zapada się maksymalnie do podłogi i wtedy dopiero załapują tylne hamulce - przednie ani ciut ciut :? Przy odkręconych odpowietrznikach przednich ham. nie wylatuje z nich ani powietrze, ani płyn.

No może czasami przy BARDZO intensywnym pompowaniu kilka kropli.

Wyjełem nawet cały odpowietrznik i jak wyżej.

Wykręciliśmy pompe, naciskaliśmy na tłoczek i niby coś tam pompowała - może za słabo, nie wiem...

Teraz pytania:

- który z przewodów podłączonych do pompy odpowiada za przednią sekcję?

- do pompy istnieje jakiś zestaw naprawczy czy trzeba wymienić całą?

Ja stawiam na padniętą sekcję w pompie choć jestem otwarty na Wasze opinie :D

Every weapon needs a master.
Opublikowano
Groszowe czyli ile kosztuje nówka? Używka na allegro ok. 50 zł ale pewnie kolega wolałby nówke. Mógłby ktoś potwierdzić czy w ogóle słusznie podejrzewam pompe?
Opublikowano

Słusznie podejrzewasz pompę hamulcową.

Miałem identyczny przypadek w Mancie. Hamulec "brał" przy podłodze, a jego skuteczność była znikoma.

Po wymianie pompy - jak ręką odjął. Z tego co pamiętam, nie ma czegoś takiego jak zestawy naprawcze.

Pzdr,

Opublikowano

Zalezy od rodzaju pompy. Niektore pompy maja zestawy naprawcze i nie sa drogie (okolo 15-20zl) i po wymianie pompa dziala jak nowa.

Jednak mozliwe ze uszkodzil sie regulator sily hamowania.

Mimo iz wielu forumowiczow twiedzi ze w e30 go nie ma (na rysunku ponizej element nr 5).

Jest on dokladnie pod pompa.

Sprawdz dokladnie pompe (wyciagnieta). Jezeli daje cisnienie to uszkodzony jest ten wlasnie regulator.

Opublikowano

Centrino ale gdzie jest ten rysunek? ;)

Sprawdzałem cenę nowej pompy: ok. 350-400 zł, zestawu naprawczego niestety nie znalazłem.

Opublikowano
Centrino, tylko Twój link odwołuje się do "BRAKE PIPE, REAR" tymczasem tylne hamulce działają, jedynie przód nie. W systemie przednich hamulców (BRAKE PIPE, FRONT) nie ma tego regulatora :shock:
Opublikowano

Zgadza sie. Ale regulator sily hamowania rozdziela sile hamowania miedzy przod a tyl.

Jezeli auto jest zbyt mocno pochylone do przodu (nurkuje) to sila hamowania przenoszona jest na tyl / i odwrotnie.

Mimo iz ten regulator znajduje sie na tylnym obiegu to wiez mi ze ma wielkie znaczenie.

Z reszta sam to przeszedlem. Hamulce nie dzialaly mi na przod w ogole tylko na tyl a do tego nierowno braly wiec efekt przy hamowaniu byl taki ze stawialo mnie bokiem a hamowal sam tyl.

Opublikowano

Hmmm.... a u Ciebie też podczas próby odpowietrzania przednich ham. nie leciał ani płyn ani powietrze?

Jeszcze dodam, że odkręciłem przewód od pompy odpowiedzialny za przednie ham. i z niego też nic nie leciało :worried:

A czy ten regulator zamiast rozdzielać nie reguluje po prostu mocy hamowania tylnych ham. w stosunku do przednich? Coś mi się wydaje, że jednak tak jest... przecież nie mógłby raczej regulować też przednich - wymagało by to wytworzenia przeciwciśnienia, a tak dopuszcza po prostu odpowiednie ciśnienie na tył :idea:

Opublikowano

Przed chwilą wstawiliśmy inną pompe. Już tryska płynem z przednich odpowietrzników. Teraz tylko fest odpowietrzyć i powinno być gut.

Dzięki wszystkim! :)