Skocz do zawartości

Padnięta sekcja w pompie hamulcowej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przez poruszany problemik prawie zaliczyliśmy dziś dzwona z TIR'em ale mniejsza z tym... :duh:

Otóż w aucie mojego znajomego ( E30 320i ) nagle, podczas jazdy przestały działać przednie hamulce. Po dojściu do siebie dzielnie ruszyliśmy do garażu :mrgreen: Pedał hamulca zapada się maksymalnie do podłogi i wtedy dopiero załapują tylne hamulce - przednie ani ciut ciut :? Przy odkręconych odpowietrznikach przednich ham. nie wylatuje z nich ani powietrze, ani płyn.

No może czasami przy BARDZO intensywnym pompowaniu kilka kropli.

Wyjełem nawet cały odpowietrznik i jak wyżej.

Wykręciliśmy pompe, naciskaliśmy na tłoczek i niby coś tam pompowała - może za słabo, nie wiem...

Teraz pytania:

- który z przewodów podłączonych do pompy odpowiada za przednią sekcję?

- do pompy istnieje jakiś zestaw naprawczy czy trzeba wymienić całą?

Ja stawiam na padniętą sekcję w pompie choć jestem otwarty na Wasze opinie :D

Every weapon needs a master.
Opublikowano
sa to groszowe sprawy i radze wymienic na nowa
POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
  • Autor
Groszowe czyli ile kosztuje nówka? Używka na allegro ok. 50 zł ale pewnie kolega wolałby nówke. Mógłby ktoś potwierdzić czy w ogóle słusznie podejrzewam pompe?
Opublikowano

Słusznie podejrzewasz pompę hamulcową.

Miałem identyczny przypadek w Mancie. Hamulec "brał" przy podłodze, a jego skuteczność była znikoma.

Po wymianie pompy - jak ręką odjął. Z tego co pamiętam, nie ma czegoś takiego jak zestawy naprawcze.

Pzdr,

Opublikowano

Zalezy od rodzaju pompy. Niektore pompy maja zestawy naprawcze i nie sa drogie (okolo 15-20zl) i po wymianie pompa dziala jak nowa.

Jednak mozliwe ze uszkodzil sie regulator sily hamowania.

Mimo iz wielu forumowiczow twiedzi ze w e30 go nie ma (na rysunku ponizej element nr 5).

Jest on dokladnie pod pompa.

Sprawdz dokladnie pompe (wyciagnieta). Jezeli daje cisnienie to uszkodzony jest ten wlasnie regulator.

Opublikowano
  • Autor

Centrino ale gdzie jest ten rysunek? ;)

Sprawdzałem cenę nowej pompy: ok. 350-400 zł, zestawu naprawczego niestety nie znalazłem.

Opublikowano
  • Autor
Centrino, tylko Twój link odwołuje się do "BRAKE PIPE, REAR" tymczasem tylne hamulce działają, jedynie przód nie. W systemie przednich hamulców (BRAKE PIPE, FRONT) nie ma tego regulatora :shock:
Opublikowano

Zgadza sie. Ale regulator sily hamowania rozdziela sile hamowania miedzy przod a tyl.

Jezeli auto jest zbyt mocno pochylone do przodu (nurkuje) to sila hamowania przenoszona jest na tyl / i odwrotnie.

Mimo iz ten regulator znajduje sie na tylnym obiegu to wiez mi ze ma wielkie znaczenie.

Z reszta sam to przeszedlem. Hamulce nie dzialaly mi na przod w ogole tylko na tyl a do tego nierowno braly wiec efekt przy hamowaniu byl taki ze stawialo mnie bokiem a hamowal sam tyl.

Opublikowano
  • Autor

Hmmm.... a u Ciebie też podczas próby odpowietrzania przednich ham. nie leciał ani płyn ani powietrze?

Jeszcze dodam, że odkręciłem przewód od pompy odpowiedzialny za przednie ham. i z niego też nic nie leciało :worried:

A czy ten regulator zamiast rozdzielać nie reguluje po prostu mocy hamowania tylnych ham. w stosunku do przednich? Coś mi się wydaje, że jednak tak jest... przecież nie mógłby raczej regulować też przednich - wymagało by to wytworzenia przeciwciśnienia, a tak dopuszcza po prostu odpowiednie ciśnienie na tył :idea:

Opublikowano
  • Autor

Przed chwilą wstawiliśmy inną pompe. Już tryska płynem z przednich odpowietrzników. Teraz tylko fest odpowietrzyć i powinno być gut.

Dzięki wszystkim! :)