Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jestem tu nowy i mam taki problem. Szukałem na forum lecz nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. W grudniu 2015 kupiłem moje BMW e39 z 2002r (polift) i wszystko z PDC było dobrze. Z czasem czujniki zaczęły coraz częściej nie działać aż w końcu przestały kompletnie działać. Gdy odpalam samochód jest takie chwilowe 'pip' i nic, wszystkie czujniki 'pykają' jak przyłożę ucho, ale nic więcej. Wie ktoś może co się mogło stać lub jak to zdiagnozować? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podłącz auto pod komputer.Wtedy zobaczysz co jest nie tak z PDC.
Opublikowano

Kolego, chyba słabo szukałeś, bo temat był wielokrotnie przerabiany.

To że cyka, nie znaczy, że poprawnie działa. Komp powinien prawdę powiedzieć i wyrzucić precyzyjnie błędy konkretnego czujnika/czujników. Jak nie, to może być oczywiście moduł ODC walnięty.

Sprawdź jeszcze kable (często się lubią przecierać) i wtyczki - wystarczy, że coś nie styka idealnie i już PDC kaprysi, a teraz jak się zimno zrobiło, to problem bardziej się nasila. Ponadto czujniki mogą "zamarzać".

Opublikowano

Wtrącę się delikatnie do tematu :)

Mógłby ktoś z Was wrzucić zdjęcia z ekranów inpy po polsku lub angielsku dot. PDC? JA niestety mam inpę po niemiecku, a tego języka ni w ząb nie rozumiem :(

Opublikowano

Przetłumaczcie mi proszę o co chodzi na tych ekranach błędów PDC.

Wydaje mi się, że chodzi o dwa czujniki (ale widzę że coś dokładniej są opisane...

Trochę mi to nie pasuje z oknem statusu inpy.

Włączyłem PDC przyciskiem (był ciągły sygnał uszkodzenia) i przeszedłem się wokół samochodu dotykając czujników. Inpa pokazała, że tylko trzy zarejestrowały przeszkody, więc chyba mam 5 zepsutych? :(

http://i64.tinypic.com/10de3qs.png

http://i67.tinypic.com/30s8pza.png

Opublikowano

to są błędy czujników PDC:

17 czujnik tył prawy

18 czujnik tył lewy centralny

21 czujnik przód prawy

23 czujnik przód prawy centralny

Opublikowano
posprawdzaj wtyczki może są zaśnieżałe lub brudne, a przede wszystkim czy jest prąd, ewentualnie podmień czujniki na sprawne wtedy będziesz w 100 procentach pewny.
Opublikowano

Dzięki.

W poniedziałek będę musiał się z tym pobawić.

Na szczęście mam po lifcie więc będzie łatwiej ze ściąganiem (mam nadzieję)

Pytanko: jakie ma być napięcie na czujnikach? 12V? i czy stale czy mi po chwili komputer odłączy zasilanie jak stwierdzi że układ nie działa?

Opublikowano
Napięcie zawsze będzie bo inaczej nie wykryje uszkodzonego czujnika. Napięcie czujników może być mniejsze lub większe w zależności od zakodowania ale na każdym czujniku będzie takie same
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czesc

jestem nowy ale moge ci przetłumaczyc

17.

spięcie, połączenie zasilania z masą

przerwany kabel

błąd przechyłu??

18.

spięcie, połączenie zasilania z masą

21.

to samo co 17

23.

przerwanie kabla

Opublikowano

Dzięki. Jak się troszkę cieplej zrobi muszę sprawdzić przewody.

Intryguje mnie bardzo ten "błąd przechyłu"...

Czy pdc ma jakiś związek z wykrywaniem przechyłów? ew. może gdzieś jest połączenie z obwodem czujników przechyłu (ale z realoem mi to nie wynika) :)