Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej,

Uszkodziłem auto służbowe, które wykorzystywać mogę również do celów prywatnych.

W wyniku uszkodzenia powstała dziura (ok 5-7 cm) w tylnym błotniku auta. Auta posiada AC. Dzura niemal nie rzuca się w oczy, ponieważ znajduje się w dolnej części błotnika. POwstała w wyniku uderzenia w łyżkę stojącej z tyłu koparki. Wystarczyło, żeby przebić plastik :/

Pytania mam dwa:

- dotyczące trybu zgłoszenia szkody. Nigdy nie miałem z tym do czynienia. Pownienem od razu zwrócić się do ubezpieczyciela?

- jaki może być koszt naprawy? W grę przy takiej szkodzie wchodzi wymiana błotnika czy "załątanie dziury" i malowanie? Macie z tym jakieś doświadczenia? Może mógłbym sam zlecić naprawę? (auto serwisowane)

Proszę o radę. Chcę temat uregulować szybko i zgłosić sprawę pracodawcy :(

pozdrawiam serdecznie,

Opublikowano

- jaki może być koszt naprawy? W grę przy takiej szkodzie wchodzi wymiana błotnika czy "załątanie dziury" i malowanie?

Po pierwsze jakie to auto ( marka , model , typ nadwozia , rocznik )

Po drugie pewnie chodzi ci o zderzak a nie błotnik , bo raczej się nie spotyka aby w służbowych autach były tylne błotniki z plastiku

Opublikowano
Jak pracodawca krzywo patrzy na takie szkody to bym tego nawet nie zgłaszał tylko naprawił na własną rękę . Z tego co widzę na foto ( przez błoto średnio ) to wystarczy zrobić zaprawkę do rowka około 150 zł
Opublikowano
Wszystko ok tylko czy przez takie prace na własną rękę nie stracę możliwości korzystania z darmowych usług serwisowych? Nie wiem, nie znam się niestety na tym :/
Opublikowano

wszystko kwestia jakie masz układy w firmie

- ogólnie jak auto jest do Twojej dyspozycji to ja bym z tym nic nie robił i tak jeździł - ewentualnie "wygładzić" ostre elementy żeby bardziej to zamaskować i tyle

- jak samodzielna naprawa to spawanie, szpachla i malowanie tego skrawka do odcięcia na przetłoczeniu - bez szału - myślę koło 300zł

- jak z AC to zderzak do wymiany cały

uszkodzenie ogólnie żadne, zderzaki są od tego żeby się zderzać :mrgreen:

no może nie z koparkami :norty: