Skocz do zawartości

Dziwny dźwięk przy hamowaniu - skrzypienie? zgrzytanie?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W zasadzie od początku zauważyłem taki dziwny dźwięk z przodu, słyszalny wg mnie raczej z prawej strony podczas hamowania... Trochę jakby skrzypienie starej szafy? Sam nie wiem jak to określić. Nie jest to piszczenie klocków czy też ocieranie o tarczę. Raczej jakby jakieś naprężenia.

Zapomniałem o tym wspomnieć oddając samochód do ASO na naprawę ale dostałem jako samochód zastępczy X5 hybrydę i było to samo. Jak odbierałem swój to rozmawiałem z "opiekunem klienta" i powiedział, że "ten typ tak ma".

Też to słyszycie? Zaczyna mnie to coraz bardziej wkurzać :evil:

Dodam tylko, że dźwięk jest słyszalny przed samym zatrzymaniem, przy hamowaniu z małej prędkości - tak przy 5-10km/h.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Znam podobny przypadek. Znajomy miał to samo w swojej F15 2,5d przebieg ok 18.000 przy końcówce hamowania 5km/h-0km/h duże buczenie, rezonans z przednich kół. Diagnoza w serwisie zeszklone klocki i przypalone tarcze. Podobno hamował ze 3-5 razy z 200km/h na autostradzie jak mu król szos zajechał ale żeby tak się stało po 5 hamowaniach :shock: ? Na co dzień spokojna jazda po mieście. W serwisie powiedzieli że mogą mu zeszlifować te klocki i problem ustąpi. Podziękował . Problem buczenia, rezonansu ustał po miesiącu samoczynnie :
Opublikowano
W zasadzie od początku zauważyłem taki dziwny dźwięk z przodu, słyszalny wg mnie raczej z prawej strony podczas hamowania... Trochę jakby skrzypienie starej szafy? Sam nie wiem jak to określić. Nie jest to piszczenie klocków czy też ocieranie o tarczę. Raczej jakby jakieś naprężenia.

Zapomniałem o tym wspomnieć oddając samochód do ASO na naprawę ale dostałem jako samochód zastępczy X5 hybrydę i było to samo. Jak odbierałem swój to rozmawiałem z "opiekunem klienta" i powiedział, że "ten typ tak ma".

Też to słyszycie? Zaczyna mnie to coraz bardziej wkurzać :evil:

Dodam tylko, że dźwięk jest słyszalny przed samym zatrzymaniem, przy hamowaniu z małej prędkości - tak przy 5-10km/h.

Sam napisałeś, że nie wiesz jak określić ten dźwięk :wink:

Jechałem tym autem i słyszałem to i faktycznie trudny do opisania dźwięk ale występowanie podobne, więc duże prawdopodobieństwo, że u Ciebie może być to samo :)