Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co myślicie ?

będąc na przeglądzie u Mikołajczaka w Poznaniu , stwierdził że moje tylne tarcze mają lekko fioletowy nalot , ze względu na złe klocki ( za twarde)

Poradził mi abym wymienił klocki tył na oryginalne , mimo że tamte nie są jeszcze zjechane , bo dzięki temu nie będą szkodzić tarczom.

Co wy o tym myślcie ?

Dodam że bicie żadne nie występuje , a nalot fioletowy jest bardzo mały ( nie wygląda to jak przegrzane tarcze które są całe fioletowe) to raczej delikatne fioletowe smugi.

Czy mam wymienić te klocki ( użyte są tam klocki ATE - podobno za twarde, samochód mam od niedawna i wymieniał je poprzedni właściciel )

Opublikowano

Tarcze fioletowe- przegrzane

powód

- źle pracują prowadnice po których ślizgają się klocki lub zapieczony tłok zacisku hamulcowego

- drugi - mało prawdopodobny ale ja miałem - klocki podczas wysokiej temperatury odkształcają się i po hamowaniu trą o tarcze doprowadzając do ich przegrzania (wolę nie wspominać bo skończyło się w sądzie)

- trzeci - bardzo mało prawdopodobny to, że przegrzałeś tylne tarcze podczas hamowania

- twardość klocków nie nie wpływa na przegrzewanie tarczy - przy normalnej jeździe.

skoro tarcza jest fioletowa to niestety musisz wymienić cały kpl, a jaki to poczytaj na forum, lub kup ate textar zimmerman - na pewno się nie zawiedziesz

Opublikowano

tarcze nie są fioletowe , dopiero przy dokładnym przyjrzeniu się widać delikatne przeblyski fioletiu\\ , gdyby ktoś mi nie powiedziałw życiu bym nei zauważył. widziałem przegrzane tarcze i to nie było to.

PS.. SZOK:

szukając w necie fotek trafiłem na taki artykuł...

czy to możliwe żebym miał po prostu tarcze ATE ceramic :

http://www.motofakty.pl/artykul/galeria/dzial-systemy-hamulcowe-ceramiczne-klocki-hamulcowe-ate-ceramic/4.html

Opublikowano
Masz to na obrazku -tarcza po prawej przegrzana.

http://emoty.blox.pl/resource/4_1_107v.gif

" Producenci dopuszczają zużycie 1 litra oleju na 1000 km. To tak, jakby uznać, że człowiek mający 38,5 st C jest zdrowy."