Skocz do zawartości

[E39] 523i - piszczenie hamulca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wam , mam problem z hamulcem w tylnim prawym kole .. sprawa wygląda następująco :

Kupiłem bawarke z miesiąc temu i pan powiedział że klocki i tarcze są nówki ( klocki bosha , tarcze nie wiem ) bo mają przejechane jakieś 700 km.

Po przejechaniu zgłosiłem mu ze jedno koło "piszczy" przy hamowaniu ale tylko przy małych prędkościach tzn gdy chce się już zatrzymać , albo przy zwolnieniu do świateł , do skrętu , ogólnie jak mam małą prędkość i przychamowuje ( przy wyższych prędkościach klocek się nie odzywa ).

Powiedział że najwyrazniej klocek musi sie dotrzeć jeszcze i po czasie powinno przejść - nie przeszło po przejechaniu juz 3 tyś km .

Piszczy tak że całe osiedle mnie slyszy i jest to nie do zniesienia . Byłem u mechanika żeby sprawdził to piszczenie ale on powiedział że tarcze i klocki rzeczywiście są w niezłym stanie, i wszystko jest tam okej . Mowi ze klocki potraktował grubym papierem ściernym a tarcze jak dobrze pamiętam też jakoś tam czyścił ( odtłuścił czy coś ) i rzeczywiscie pomogło - na dwie godziny . i znowu piszczenie wrociło . Co robić ? Czy to wadliwy klocek ? Czy może poprzedni właściciel za bardzo przycisnął klocki po założeniu i sie przypaliły ? No nie wiem nie mam pojęcia już. Niedługo umieszcze filmik nagrany z tego piszczenia .

https://www.youtube.com/watch?v=SQAOMdFjK1s

• Moderatorzy
Opublikowano

Niektóre klocki tak mają chyba.

Sam kupiłem moją pierwszą na piszczących hamulcach mimo, że tarcze i klocki prawie nowki. Wmieniłem na ATe Ceramic i problem zniknął.

Teraz w samochodzie żony wymieniłem tarcze z klockami - firmy górna półka - klocki ATE, tarcze jakiś droższe i polecane - wkrw mnie bierze bo piszczą aż uszy puchną (przechodniom) ;) Nie wiem od czego to zależy, albo ATE zeszło na psy, albo się poprostu gryzą z niektórymi taczami.

Opublikowano
Niektóre klocki tak mają chyba.

Sam kupiłem moją pierwszą na piszczących hamulcach mimo, że tarcze i klocki prawie nowki. Wmieniłem na ATe Ceramic i problem zniknął.

Teraz w samochodzie żony wymieniłem tarcze z klockami - firmy górna półka - klocki ATE, tarcze jakiś droższe i polecane - wkrw mnie bierze bo piszczą aż uszy puchną (przechodniom) ;) Nie wiem od czego to zależy, albo ATE zeszło na psy, albo się poprostu gryzą z niektórymi taczami.

Czyli zmiana klocków powinna pomóc ? tarcz chyba już nie bede musiał też zmieniać ?