Skocz do zawartości

[E36] M40B16 - brak krokowca? bardzo wolne obroty na zimnym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Powitać, jestem od paru dni szczęśliwym posiadaczem e36 316i, auto kupione na szybko

ponieważ było potrzebne do pracy.

Mam kilka pytań, mianowicie:

Spalanie gazu na krótkich odcinkach ale przy spokojnej jeździe po mieście 14.95l/100km - czy to normalne?

ostatnio miałem problem z obrotami i to poważny, dzięki temu forum udało się zlokalizować

i naprawić usterkę, jednak podczas prób odnalezienia mojej wersji silnika natrafiłem na drobną różnicę

mianowicie:

20161106_130628_Richtone_HDR.jpg

część oklejona szarą taśmą (na wariata ponieważ pękła guma i nie dało się jechać) na każdym zdjęciu silnika

jest tutaj podpięte coś do tej kosteczki, stawiam na jakiś regulator obrotów czy coś. U mnie jest to po prostu pokrętło

którym mogę ustawić obroty na biegu jałowym - czy to normalne czy handlarz okroił mnie na jakiejś części?

ostatnie, czy ktoś rozpoznaje mój silnik? nigdzie nie mogę znaleźć identycznego, co najwyżej podobne, będe niezmiernie wdzięczny

jeśli ktoś jest z okolić włocławka chętnie ze względu na pracę przywiozę pizze w ramach podziękowania.

chce powoli doprowadzić to autko do kultury i nie bać się, że coś stanie się z silnikiem i przypadkiem zrobię krzywdę postronnej osobie.

d7xg0lejd

Mój silnik, z góry dziękuje za pomoc!

+ link do foto ponieważ w podglądzie nie wyświetla 2 zdjęcia:

https://postimg.org/image/d7xg0lejd/

Edytowane przez Sebek92
Opublikowano

Spalanie gazu za wysokie, skocz do kogoś niech podepnie pod kompa, bo można wróżyć, może być sonda, przepływka, lewe powietrze, świece itp. Do tej wtyczki powinien być wpięty regulator(zawór) obrotów biegu jałowego, silniczek krokowy potocznie. Silnik to M40B16.

A tego co się orientuje to sztuka jest tam ładna zrobiona bo powinno wyglądać to tak:

http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=CA11-EUR-07-1991-E36-BMW-316i&diagId=13_0365

te węże u Ciebie to numer 12 i 10, a towarzyszy im to czego Ci brakuje, czyli zawór obrotów biegu jałowego. Ładna rzeźba ładna :cool2:.

Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić

Pozdrawiam

PS. Pizze wyślij pocztą ;)

Opublikowano

A to nie jest czasem jakas pierwsza czy druga generacja gazu i to jest chyba pokretlo od regulacji gazu¿ W widłowych wózkach takie mam w pracy. Przewód gumowy wchodzi chyba w kolektor

A gazu ci pali wiecej niz 2.8 :P

szukam
Opublikowano
Spalanie gazu za wysokie, skocz do kogoś niech podepnie pod kompa, bo można wróżyć, może być sonda, przepływka, lewe powietrze, świece itp. Do tej wtyczki powinien być wpięty regulator(zawór) obrotów biegu jałowego, silniczek krokowy potocznie. Silnik to M40B16.

A tego co się orientuje to sztuka jest tam ładna zrobiona bo powinno wyglądać to tak:

http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=CA11-EUR-07-1991-E36-BMW-316i&diagId=13_0365

te węże u Ciebie to numer 12 i 10, a towarzyszy im to czego Ci brakuje, czyli zawór obrotów biegu jałowego. Ładna rzeźba ładna :cool2:.

Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić

Pozdrawiam

PS. Pizze wyślij pocztą ;)

Dzieki za identyfikacje, faktycznie tu powinien być krokowiec, nie wiem tylko czy to normalne w lpg, ze go brak nawet przy taniej instalacjii

Opublikowano
Zdjęcie jest w linku, jeśli trzeba to rano przed pracą zrobie kilka zbliżeń i wstawie

Nie rób zdjęć tylko szukaj krokowca gdzieś na necie, podłącz to tak jak należy i daj znać.

Pozdrawiam

Opublikowano
tak jak myślałem, brak silnika krokowego, a w miejsce jego zamontowany zaworek gazowy. Szukaj krokowego silnika na necie lub na okolicznych szrotach. Przed założeniem przeczyść go, tak by się nie zacinał.
Opublikowano
Krokowiec zamontowany, raport fuelio z ostatniego tankowania pokazywał 17.85l/100km, teraz wyszło 12,2l/100km wiec jest ok jak na jazde po miescie i ok 60 cykli odpalenia i gaszenia auta w ciagu doby ^.-