Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Posiadam BMW 320d xDrive , 184 hp , 2012 r , silnik N47n , skrzynia automatyczna , od miesiąca mam pewien problem , podczas przyśpieszania na zimnym silniku samochód dostaje dziwnych wibracji , nie przyśpiesza płynnie , podczas przyśpieszania obrotomierz dziwnie przeskakuje . Dzieje się tak tylko gdy silnik jest zimny , po rozgrzaniu problem ustępuje , na wolnych obrotach nic się nie dzieję , występuje tylko gdy silnik jest obciążony . W piątek robiłem ogólną diagnostykę , niestety nic nie wykazało , wtryski w świetnej kondycji , ciśnienie doładowania ok , i ogólnie nie wykazało żadnego błędu . Problem występuje od czasu gdy na desce wywaliło mi błąd ( Check Engine , Engine fault full engine power no longer available drive moderately , błędu w pamięci nie było , i nie wiadomo z jakiej przyczyny go pokazało , byłem już u 5 mechaników i żaden nic nie wie , niby wszystko sprawne a jednak problem występuje , przeszukałem wszystkie fora i na żadnym nie znalazłem mojego problemu . Pytanie jest następujące , czy ktoś z was miał już może takowy problem i czy go rozwiązał :?: . Pzdr :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A czy po odpaleniu na zimno silnik pracuje równo na postoju? Czyli bez dodawania gazu na obrotach niskich oraz przy przygazowaniu co się dzieje?
Opublikowano
Silnik po odpaleniu pracuję równo , po dodaniu gazu też bez zastrzeżeń , tylko podczas jazdy mam ten problem , dodam jeszcze że im niższa temperatura tym jest gorzej , najbardziej odczuwalne jest podczas jazdy pod górkę , wtedy silnik jakby gubił moc . Gdy powoli i płynnie dodaję gazu można uniknąć szarpania i wibracji , jednak przy troszkę bardziej dynamicznym dodaniu gazu jest kłopot tzn już się zaczyna , problem ustępuje całkowicie tylko gdy silnik osiągnie 90 stopni , Gdy silnik jest po dłuższym postoju , np rano , to problem występuję już od 1400-1500 rpm , gdy troszkę się rozgrzeje to wtedy problem występuje przy np 2000 rpm , im cieplejszy tym wyżej .
Opublikowano
Była sprawdzana korekcja , pompa nie była sprawdzana , moim zdaniem gdyby to była pompa lub wtryski " które wykluczyłem " to z samochodem działo by się coś też na rozgrzanym silniku , nie tylko na zimnym
Opublikowano
Była sprawdzana korekcja , pompa nie była sprawdzana , moim zdaniem gdyby to była pompa lub wtryski " które wykluczyłem " to z samochodem działo by się coś też na rozgrzanym silniku , nie tylko na zimnym

Dolej do paliwa renomowanego środka do czyszczenia wtryskiwaczy, np. BMW (jest cały temat na forum o tym) w ilości 1op na 1/3 zbiornika - koszt niewielki, a już będziesz mógł coś sprawdzić.

-------------------

Artur