Skocz do zawartości

Rozpoznanie silnika e36 sedan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawe rozwiązanie z tymi cewkami od m50 :mrgreen:

W ogóle to czemu przy podszybiu jest odpięta wtyczka?

Po tym zdjęciu widać że to jakaś rzeźbiona is`a, do tego podpisane części ze szrotu :)

Opublikowano

O którą kostkę Ci chodzi dokładnie? O ta okrągłą po prawej str?

No tak, bo ten silnik był przekładany i chyba poprzedni właściciel nie miał wszystkich części, wiec wziął pewnie używki.

Więc jaki morał z tego silnika?:D

I o co jeszcze chodzi z tymi cewkami od m50? :)

Opublikowano

Odpięta wtyczka to zapewne od ABSu.

Co do silnika to wygląda na M42, klapowa przepływka, aluminiowa podrywa filtra oleju i visco (m44 miało wentylator elektryczny), są jeszcze inne różnice jak odma, silniczek krokowy, obudowa termostatu itd. ale w tym przypadku to silnik M42

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
Wiec to M42B18 ? Wiec to nie is 1.8 140km?

To ta bunka ze zdjecia ma silnik M42B18 136km? To pewne?

M42B18 to jest 1.8 is, 140 km i pewne jest to, że ten silnik tam siedzi.

Opublikowano

A teraz mi powiedzcie, jak to jest z rozrządem w tych silnikach. On jest na łańcuszku? Da się wymienić go? Bo słyszałem, że w M43 się go nie wymienia, ale w M42 już tak. Bo ostatnimi czasy zaczęło coś stukać w silniku i padło albo na rozrząd, albo popychacze..

Więc jak coś to części wszystkie brać pod sinik M42B18?

Opublikowano
Tak, jest na łańcuszku. Źle słyszałeś bo i tu i tu można rozrząd wymienić. Tak.
Opublikowano
budowa rozrządu nie ma nic do jego wymiany. Z czego by zrobiony nie był to zawsze jest to element wymienny. nawet jakby to był rozrząd tzw. królewski na kołach zębatych.
szukam