Skocz do zawartości

[E46] M57D30 Nie równa praca silnika, potrafi odciąć turbo.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie, borykam się z małym problemem.. Pacjent : E46 330dA M57D30 184KM. Przebieg - 238tysięcy potwierdzony również w ASO.

Po 1. Auto dosyć mocno rzuca obrotami, wygląda to mniejwięcej tak jakby załączał i wyłączał ssanie. Przy czym dosyć mocno telepie budą.

Po 2. Wydaje mi się, że no nie jedzie to tak jak powinno jechać...

Po 3. Wczoraj pierwszy raz wybrałem się w dłuższą trase 1400km, zauważyłem, że potrafi odcinać turbo przy wyższej prędkości tj. 160km/h wystarczy na chwile zwolnić i znów jedzie bardzo przyjemnie. Dodam że jeżeli nie wciskam gazu w podłogę to samochód potrafi się rozpędzić do tych 190km/h.

Co zrobiłem do tej pory?

Sprawdziłem czujnik ciśnienia na listwie CR - jest ok.

Pompka progowa OK!

Podciśnienia, węże IC-EGR IC-Turbo OK!

Wtyczki przy wtryskach OK.

Czujnik w kolektorze OK.

Co zauważyłem?

Odpięcię przepływomierza nie zmienia pracy silnika, jedzie tak samo.

Poniżej załączam filmik z pracy silnika oraz błędy zczytane z kompa. P.S. Nie mam możliwości podpięcia chwilowo pod INPE, Autocom niestety nie pokazuje parametrów pracy wtryskiwaczy.

Liczę na waszą pomoc panowie.

Link do filmiku :

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161023/ba2eda11e133b6748ad4b24c74222fa3.jpg

Opublikowano
Kolego na dobry początek jak nie zrobisz porządku z wtryskiem-wtryskami to będziesz miał opisane problemy w autku.
Opublikowano
Jutro bede je wyciagac i wymieanic podkladki na poczatku, po drodze tez wszystko wyczyszcze i wymienie wszystkie podcisnienia, dam jutro znac co i jak.
Opublikowano

Witam, takie falowanie obrotów (z filmiku) daje problem z podgrzewaczem płynu chłodzącego, zwłaszcza że wskazuje na to zapisany błąd. Najprawdopodobniej jest do wymiany.

pozdr.

Opublikowano

Panowie ogarnięte. Nie wiem co do końca było przyczyną ale wrzuciłem następujące rzeczy i samochód odżył :

6x wtryski

wiązka wtryskiwaczy

wyczyszczony kolektor

wyczyszczony czujnik doładowania

używany podgrzewacz cieczy

2x nowe elektrozawory

4x nowe świece żerowe beru

wszystkie podciśnienia

Jeździ jak nowe. ;)