Skocz do zawartości

[320i] pływanie/rzucanie samochodu przy predkosci 120+

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, moj problem wyglada nastepujaco ;

Przy predkosci 120 i wiecej moje e36 zaczyna sie dziwnie zachowywac na jezdni, trzymajac kierownice prosto i w ogole nią nie ruszając samochod odbija raz w lewo raz w prawo tak ze trzeba to caly czas kontrować kierownicą,jest to porównywalne z podmuchami wiatru bocznymi tylko mam wrazenie ze bierze sie bardziej z przedniego zawieszenia... Dodatkowo puszczajac kierownice po chwili zaczyna delikatnie schodzic na prawo. Samochod mam od lutego a takie cos zaczelo sie w maju/czerwcu. Do tej pory sprawdzalem zbieznosc,wg mechanikow wszystko wypadlo w normie , robilem niedawno tez geometrie wiec kola są wyeliminowane... Na szarpakach amory przod wyszly po ~65% a tyl po 75%, mechanik sprawdzal tez luzy w zawieszeniu etc i generalnie nic konkretnego do wymiany sie nie nadaje a jedynie domysly "moze to byc to, moze byc tamto" itd...

Moze ktos mial podobny problem i jakos trafil na rozwiazanie bo wolalbym nie wymieniac calej zawiechy w ciemno...

Opublikowano

podmień opony.

Może być sporo rzeczy, spróbuj coś się dowiedzieć u innego mechanika bo może ten nie bardzo jest kumaty, chyba że jesteś go pewny.

Tuleje progowe przy tylnych wahaczach, może jakieś luzy na maglownicy czy drązkach kierowniczych.

najprostsza rzecz czy masz prawidłowe cisnienie w oponach.

szukam