Skocz do zawartości

318i sterownik centralnego zamka sedan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam gdzie mogę znaleźć sterownik centralnego zamka? znalazłem jakąś skrzyneczkę po lewej stronie w bagażniku pod obiciem jednak nie jestem pewny na 100% czy to jest on.
Opublikowano
za zamykanym schowkiem przed pasażerem
Opublikowano
  • Autor

ok dzięki za info, a tak z innej beczki to co to za skrzynka którą znalazłem z tyłu wiesz może?

Opublikowano

ok dzięki za info, a tak z innej beczki to co to za skrzynka którą znalazłem z tyłu wiesz może?

Pokaż jak to wygląda :)

Opublikowano
  • Autor

A więc tak rozebrałem schowek i moim oczom ukazał się taki oto raj:

7a06bf36c02d1.jpg

gdzie w tej całej plątaninie znajduje się sterownik centralnego zamka?

Pokaż jak to wygląda :)

Zapomniałem zrobić zdjęcia jutro postaram się :P

Opublikowano
a co byś chciał zrobić lepiej powiedz z tym zamkiem :) nie działa ci centralny czy chcesz coś poprawić ?
szukam
Opublikowano
Za schowkiem ale po prawej stronie zaraz nad głośnikiem, jest taka czarna skrzyneczka przykręcona do bocznej ścianki. W coupe są do niej podłączone 2 czarne wtyczki mniejsza i większa. W limuzynie powinno być podobnie/tak samo
Opublikowano
  • Autor
a co byś chciał zrobić lepiej powiedz z tym zamkiem :) nie działa ci centralny czy chcesz coś poprawić ?

Jakis czas po tym jak sasiad zahaczyl mi o zderzak, centralny najpierw przestawal lapac z pilota a potem juz nawet z zamka w drzwiach co ciekawe bagaznik mam ustawiony na centralny i raz jest otwarty a raz zamkniety

Za schowkiem ale po prawej stronie zaraz nad głośnikiem, jest taka czarna skrzyneczka przykręcona do bocznej ścianki. W coupe są do niej podłączone 2 czarne wtyczki mniejsza i większa. W limuzynie powinno być podobnie/tak samo

ok popatrze dzisiaj na to i dam znac co tam jest :)

sorki za pisownie ale pisze z telefonu

Opublikowano

7a06bf36c02d1.jpg

pierwszy od góry, duży z czarna, żółtą i zielona wtyczką

ta "skrzyneczka" to moduł PDC albo wzmacniacz

Opublikowano
  • Autor

pierwszy od góry, duży z czarna, żółtą i zielona wtyczką

ta "skrzyneczka" to moduł PDC albo wzmacniacz

w życiu bym nie zgadł że moduł od centralnego jest taki duży, co do skrzynki z tyłu to na pewno nie PDC bo do nich idą po 2 wtyczki a u mnie idzie tylko jedna i to taka mała :) prędzej wzmacniacz, ale dzięki za info dzisiaj może przestanie padać to popatrzę na ten centralny.

Opublikowano
ten moduł nie odpowiada tylko za centralny, dlatego ma też takie rozmiary
Opublikowano
  • Autor
ten moduł nie odpowiada tylko za centralny, dlatego ma też takie rozmiary

No trochę mnie nie było sporo spraw na głowie, udało mi się zdemontować ten moduł [dowiedziałem się że to cały moduł komfortu] no i tak sprawdziłem wtyczki czy kable nie są uszkodzone itp, wszystko z nimi jest ok. Następnie otworzyłem tą skrzyneczkę i sprawdziłem czy w środku coś nie jest uwalone tak samo jak z kablami wszystko ok. Ktoś mi wspominał o jakichś guzikach w drzwiach których też może być wina nie działania centralnego. Teraz tak gdzie wetknąć miernik aby sprawdzić czy ta magiczna skrzyneczka działa, oraz w jaki sposób mogę sprawdzić te guziki w drzwiach czy to przypadkiem nie jest ich wina np.

Opublikowano

ściąg sobie schematy elektryczne, do znalezienia w sieci, będziesz miał kolory kabli rozpisane, numery pinów i sprawdź wszystko

faktycznie warto sprawdzić czy działają krańcówki w drzwiach

Opublikowano
Guziki w drzwiach hmm... Może chodzi o krańcówki? Masz je przy zamkach od strony auta (nie w drzwiach). Możesz je sprawdzić tak: wlączasz lampkę w takiej pozycji żeby zapalała sie przy otwieraniu drzwi,i sprawdzasz po kolei wszystkie drzwi, czy po ich otwarciu lampa sie zapala i czy po zamknięciu zgaśnie. Chodzi o to że jeśli np drzwi kierowcy są otwarte (wyłącznik krańcowy nie jest wciśnięty) to centralny może nie działać bo po co ma próbować zamknąć otwarte drzwi. One się z czasem wycierają i mogą nie stykać. Sam miałem je wytarte w E36 i alarm sam się przez to włączał itp.
Opublikowano
  • Autor
Guziki w drzwiach hmm... Może chodzi o krańcówki? Masz je przy zamkach od strony auta (nie w drzwiach). Możesz je sprawdzić tak: wlączasz lampkę w takiej pozycji żeby zapalała sie przy otwieraniu drzwi,i sprawdzasz po kolei wszystkie drzwi, czy po ich otwarciu lampa sie zapala i czy po zamknięciu zgaśnie. Chodzi o to że jeśli np drzwi kierowcy są otwarte (wyłącznik krańcowy nie jest wciśnięty) to centralny może nie działać bo po co ma próbować zamknąć otwarte drzwi. One się z czasem wycierają i mogą nie stykać. Sam miałem je wytarte w E36 i alarm sam się przez to włączał itp.

a więc tak światło to u góry gaśnie i zapala się przy zamykaniu i otwieraniu drzwi, jednak światło na dole [pod schowkiem] po wyciągnięciu kluczyka i zamknięciu drzwi [nawet na te bolce] nie gaśnie, dopiero po jakichś ~5 min [tak jest chyba zaprogramowane] to może być jakaś wskazówka co może być przyczyną problemów ?

Opublikowano
Hmmm nie wiem, w żadnym BMW nie miałem nawet oświetlenia pod schowkiem :mrgreen:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Niestety to nie sterownik, wziąłem od kolegi ma ten sam model i dalej nie działa, dla pewności zamontowałem mój w jego aucie i działa prawidłowo, co kolejne do sprawdzenia mam?
Opublikowano
przeleć całą instalację centralnego i szukaj przyczyny
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Troche z innej beczki, ile zajmuje podłączenie sterownika? Jest z tym duuzo roboty czy 2-3h styknie na robotę?
Opublikowano

pytasz o e36 czy e46 :D

e46 chyba zawsze miało centralny z pilotem,

e36 jak wiesz które kable do czego to jakieś 20 minut :D jak nie wiesz to może koło godziny mając schematy co do czego i pojęcie o mierniku :D do e36 miałem zakładany uniwersalny sterownik z osobnymi pilotami.

szukam
Opublikowano
O e36 pytam :) tam jest za schowkiem prawda? Ile elektromechanik moze skasowac za twka usluge?
Opublikowano
w e36 wepnie się w kable która idą na lewo od kierownicy. Ze 100zł max bo to proste bardzo.
szukam