Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, zamówiłem używany modul pdc ponieważ obecny sie zepsuł. Pytanie brzmi jak go zakodowac ? Użyć do tego ncs i zakodowac do pustym plikiem czy użyć winkfp i zrobic aktualizacje ze zmiana vinu ? A może da sie to wszystko zrobic ncs, włącznie ze zmiana vin ? Pzdr.
Opublikowano

Na moje oko kolego to najpierw zmiana VIN przez Winkfp a dopiero później kodowanie pustym .man .

Jeśli już uda Ci się uruchomić moduł to proszę napisz co zrobiłeś, mój moduł też padł więc czeka mnie to samo.

A i jeszcze jedno, czy po wyjęciu modułu (zepsutego) masz dźwięki gongów? (pasy,rezerwa itp.)

cd36eb722e96.jpg
Opublikowano
Hej, ja jeżdżę bez tego modułu kilka dni bo zepsuty wyjąłem i ostrzezenia o zapięciu pasów itd nadal działają więc nie ma on na to wpływu. Mógłbyś mi napisać jak zmienić vin w tym module ? Na forum jest instrukcja całej aktualizacji przez winkfp ale samej zmiany vinu nie ma. Że chyba wystarczy wykonać tylko kilka kroków z tamtej instrukcji ? Pzdr i z góry dzięki.
Opublikowano
Dałbyś rade napisać jak to zrobić tylko przy pomocy ncs ? Kodowac pustym plikiem potrafię tylko nie wiem jak ten vin ogarnąć. Ewentualnie da się to zrobic tym opisanym na forum sposobem przez winkfp ? Tzn najpierw aktualizacja ze zmianą vinu a później ncs i pusty plik.
Opublikowano

Wejdz sobie w Tool32

Otwórz PDC_87.prg

Znajdz c_fg_lesen

Będziesz widział 7 ostanich znaków VINu

Następnie wybierz c_fg_schreiben i wpisz w Arguments 17 znaków swojego VINu i dodaj wartość kontrolną na samym końcu jako 18 znak (wartość kontrolną możesz odczytać z NCSa, pojawia się jako 18 znak po odcytaniu VINu) i wybierz Execute Job lub F5.

Na tym przykładzie jest to S

http://blog.obd2express.co.uk/wp-content/uploads/2015/08/vin-number-in-ncs-expert-04.jpg

Nastpęnie przekoduj moduł profilem expert, aby dopsaować go do FA samochodu.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Nie wiem jak w E81 ale w E60 moduł PDC z innego samochodu działa bez kodowania. Wiec jeśli komuś wystarczy że działa to wystarczy może najpierw podmienić ;)

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale i tak lepiej przypisać , niż polegać na tym ,że może się uda i wszystko będzie działać, dodatkowo ja nie lubię mieć w każdym module inny vin

to tak jakby samochód był złożony z części .

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
A ja nie mam smykalki do zrob to sam na komputerze i nie moge nikogo znalezc kto by mi to zrobil masakra...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Napisz w tym temacie i podaj lokalizacje, napewno ktoś się znajdzie w okolicy co robi

viewtopic.php?f=48&t=110554&start=960

Jak masz interfejs to można zdalnie zrobić przez teamviwer (do ściągnięcia za darmo w necie)

W zasadzie to proste, ale dla kogos co się zna na NCS , Tool32

Jak jesteś z Lubelskiego to możesz do mnie podjechać (lub zdalnie samo kodowanie )

Opublikowano
Dzieki ale teraz siedze w UK a tutaj to porazka jakas jesli chodzi o kodowanie,denerwuje mnie lekko to pikanie na wyswietlaczu ale chyba bede musial czekac jak bede w PL