Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Szukałem po forach coś znalazłem ale nie do końca pasują do mojego problemu i często to nie ten silnik. Moje pytanie brzmi czy to normalne że w moim BMW E46 1.8 M43TU 1895 cm³ benzyna przedlift wskazówka od temperatury bardzo szybko po odpalaniu pokazuje 90 stopni ogl szybko się dogrzewa, i bardzo długo stygnie w temp. ok 11 stopni samochód chłodzi się 3-4h do niebieskiej wskazówki po nocy spada do zera. Ostatnio sprawdzałem i wentylator działa poziom płynu jest ok. Nie wiem czy wszystko jest dobrze bo czytałem że jak szybko się dogrzewa to dobrze trzyma temperaturę dobrze. Jak wasze E46 z tymi benzynowymi silnikami ?

Opublikowano

Jak ci napiszą że też szybko będzie ok? Napisz jaka temp jaki dystans do pionu i jak się poruszasz. Korki, miasto, trasa itd. Inaczej nie ma sensu.

Moje auto czasami po 1km ma, pion czasami po 5km zależy od warunków i temperatury na zewnątrz

Opublikowano

danielxc717 - Widzę, mamy ten sam silnik m52tu. Jak to możliwe, że u Ciebie silnik tak szybko łapie temperaturę ? U mnie pion w bardzo ciepłe dni (30-35) stopni osiągany jest po około 4-5 km. W zimne dni - 7-8 km (poniżej 10 stopni) a w mrozy to nawet 10km. Wszystko poza miastem. Prędkości rzędu 90km/h przy rozgrzewaniu. Auto trzyma temperaturę.

A co do autora tematu, to jak kolega wyżej napisał. Podaj więcej informacji w jakich warunkach to występuje.

Opublikowano (edytowane)

Przepraszam bardzo ze tak mało szczegółów ale jestem zielony.

Głownie poruszam sie po mieście dystans do pionu to ok 2-3 km jeśli dobrze mysle chodzi o odległość po jakiej wskazówka pokazuje 90 stopni. Dokładnej temperatury silnika nie sprawdzałem szczerze powiedziawszy dokładnie nie wiem jak to zrobic czytałem ze mozna pobawić sie z zegarami żeby pokazywały dokładna temperaturę.

Np dzisiaj temp ok 12 stopni na dworze po przejechaniu około 4 km wskazówka skoczyła na 90stopni, nigdy czy w mieście czy w trasie skazowka nie wzrosla powyżej 90stopni "pionu". Po 3-4 h postoju wskazówka skoczyła na niebieskie pole

Edytowane przez Sorprestiv
Opublikowano
miałem ten silnik u siebie w e36 i grzał się bardzo szybko także wszystko masz na pewno w porządku
Opublikowano
No to super nie będę szukał problemu tam gdzie go nie ma. Chodziło mi właśnie o oponie ludzi którzy mają ten sam silnik co ja ;) Dziękuje bardzo :D