Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
WIE O KOREKCIE !!!

Niestety i w tym wypadku może się bronić niewiedzą. Przykładowa argumentacja:

Panie, na otomoto się pomyliłem, ten przebieg z mobile.de powinien być.

Problem o tyle, że ten na mobile.de też jest kręcony i tutaj ponownie może bronić się niewiedzą. Dopiero jak się go poinformuje o kręconym przebiegu w ogłoszeniu na mobile.de, będę w 100% wiedział i nie będzie miał argumentacji.

Opublikowano
Mylisz trochę pojęcia :wink: art 286 kk jest ścigany z urzędu, nie na wniosek. Jak większość zresztą art kk. Musi być tylko zgłoszenie przestępstwa, bez żadnego wniosku od ściganie. Wniosek o ściganie i ukaranie sprawcy zgłasza się np w przypadku uszkodzenia mienia (jeżeli jego wartość przekracza 1/4 minimalnej krajowej, to wtedy jest przestępstwo. Poniżej tej kwoty masz wykroczenie gwoli ścisłości). Także nie myl wniosku o ściganie z zawiadomieniem o popełnieniu przestępstwa :wink:
Opublikowano
Wystarczy że ktoś takiego typa wezwie do złożenia wyjaśnień (komenda, prokuratura)
Kto miałby to zrobić i po co? Pan policjant miałby sobie sam pracy dokładać ?? :norty:

Jakiś czas temu na forum pojawiła się 5 kombi, "dunka" z Zielonej Góry z przekręconym licznikiem. Napisałem maila do Komendy Miejskiej Policji w Zielonej Górze, że jestem zainteresowany kupnem, że w ogłoszeniu jest inny przebieg niż na stronie z duńskim raportem i co? I nic :cry2: nawet nie odpowiedzieli na maila.

Także panowie handlarze - kręćcie liczniki - chyba nic wam za to nie grozi.

A jak policjant miał odebrać Twojego maila? Maszyną do pisania?

Opublikowano

jakubowi prawdopodobnie chodziło o to w jakiej formie ma być przyjęte zawiadomienie.

Przez telefon, to możesz poinformować ze widzisz bójke lub wisielca w lesie :)