Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niestety nie działa mi NCS. Gdy zaczyna odczytywać dane z auta (odczytuje poprawnie VIN) i pojawia się General FA error fehler beim at-ablauf allgemein.

http://tomaszewicz.com.pl/ncs/ncs.jpg

Ktoś z Kolegów wie co zrobić?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Tak jak Ci mówiłem, ktoś coś w aucie grzebał.

Prawdopodbnie jest wymieniony moduł LM lub CAS na taki z innego auta i numery zamówień są złe. Dodatkowo moduł może w ogóle nie pasować do Twojego auta

Nic więcej nikt prawodopodobnie Ci nie powie.

Trzeba porównać nr VIN sterowników w INPIE w AIF czy są takie same wszędzie, problemem na 90% będzie niezgodność numerów zamówień w sterownikach, lub sterownik niekoniecznie z tego auta.

Możliwoście jest wiele.

Dodatkowo jeśli sterownik np. LMA jest nowszy niż auto np LM2 to już data w FA musi być inna. Trzeba wszystko posprawdzać.

Możesz spróbować sam zaprogramować sterowniki, ale zadbaj o dobre napięcie i porządny kabel, najlepiej ICOM.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A ja miałem dziwny przypadek ostatnio w module MASK i MASK_GW pod inpa AIF był inny VIN niż samochodu więc postanowiłem zmienić tool32

ale dla pewności zczytałem go z ciekawości co pokaże i o dziwo w Tool32 pokazało inny vin taki jak w CAS, a inpa nadal pokazywała stary od poprzedniego właściciela , to że czasami pokazuje dziwne znaki tam gdzie vin (inpa AIF) to już dla mnie norma, prawdopodobnie po zmianie vin lub aktualizacji

oprogramowania vin zmienia pozycje, a inpa zczytuje z okreslonej lokalizacji w pamięci flash dlatego czasami takie krzaki AIF inpa.

• 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

VIN jednego modułu był inny, nie wszystko bylo w FA. Kolega Mlodzik18 zaprogramował, działa. :cool2:

Dzięki za pomoc!

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
A ja miałem dziwny przypadek ostatnio w module MASK i MASK_GW pod inpa AIF był inny VIN niż samochodu więc postanowiłem zmienić tool32

ale dla pewności zczytałem go z ciekawości co pokaże i o dziwo w Tool32 pokazało inny vin taki jak w CAS, a inpa nadal pokazywała stary od poprzedniego właściciela , to że czasami pokazuje dziwne znaki tam gdzie vin (inpa AIF) to już dla mnie norma, prawdopodobnie po zmianie vin lub aktualizacji

oprogramowania vin zmienia pozycje, a inpa zczytuje z okreslonej lokalizacji w pamięci flash dlatego czasami takie krzaki AIF inpa.

Pisałem już o tym. Jak go zaprogramujesz to i uif będzie dobrze pokazywał