Skocz do zawartości

[M54] Po wymianie odmy i rur - gaśnie po odpaleniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Jestem załamany :( , przyjechalem w rodzinne strony na wymianę odmy i przy okazji węży i uszczelnienie podstawy filtra oleju. I miało być wszystko ok :(

a teraz kicha. Po nocy i odpalaniu na zimnym - zapalił i po sekundzie obroty w dół i zgasł. Potem zapaliłem dałem troche gazu i lepiej już było.

Potem pojezdziłem troche i po 30 min chciałęm zapalić auto i z 10 razy zapalalem 1 s i gasł. Udało się odpalić a po całym dniu już ok ( teraz znowu jak zapaliłem

to obroty spadły do ok 500 i lekko zaszarpało zanim wrocilo do normy ) Pojechałem do tych co robili - podpięli komputer i zero błedów i powiedzieli

ze ich robota ok i nie wiedzą co może być ;(

Prosze o pomoc , bo w sobote mam wieźć młodą parę i będzie wstyd jak nie zapali a ponadto wracam do siebie, gdzue ciezko z mechanikiem :(

Opublikowano
Ja bym obstawiał, że łapie lewe powietrze, posłuchaj na oddalonym silniku czy nie słychać za sysanego powietrza.
Opublikowano
Niech sprawdzą czy wszystkie wężyki podłączone. Zdejmowali przepustnice? Jeśli tak to może źle wtyczka wpięta.
Opublikowano

Wszystkie węże przy wymianie mają wejść na wyraźni 'klik', a w przypadku m54 jest sporo gimnastykowania się, więc mogli coś ominąć.

Jeśli brak jest widocznych wycieków oleju to powyższe można wykluczyć i wtedy również obstawiam łapanie lewego powietrza. Do sprawdzenia czy dobrze założone przewody powietrzne do krokowaca i przepustnicy, ew. przepływomierza, lewe powietrze może być również spowodowane fizycznym uszkodzeniem przewodu doprowadzającego powietrze (przeważnie na załamaniach), guma parcieje.

A, może nie wpięli którejś wtyczki, bo przy tej wymianie z co najmniej 7-8 trzeba jednak odpiąć.