Skocz do zawartości

czerwona kontrolka blokady kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem pojechałem dzisiaj zatankować na stacje zgasilem auto i nie mogę już go odpalić. Wyświetla się czerwona kontrolka blokady kierownicy. I rozrusznik nie kręci. Blokada kierownicy po wyjęciu kluczyka raz się włącza raz nie. Kontrolki normalnie wszystkie się zapalają przy wciśnięciu zapłonu ale za chwile gasną i zaplon sam się wyłącza.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sprawdź mocowanie klem i stan naładowanie akumulatora.
Opublikowano
Miałem identyczny problem. Poluzowana była klema plusowa na akumulatorze
Opublikowano
  • Autor
Kleme sprawdzałem i nie była luźna, natomiast poziomu naładowania aku nie miałem czym sprawdzić :-( ale czy przypadkiem nie jest tak ze jak aku jest słaby to pokaże to na wyświetlaczu ze jest za niskie napięcie?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Odkręć obie klemy,oczyść papierem ściernym.Zrób tak samo z bolcami akumulatora.Nasmaruj wszystko wazeliną techniczną i skręć.

Zbadaj pojemność akumulatora.

Opublikowano
  • Autor
Akumulatora nie miałem za bardzo czym sprawdzić ale podłączyłem go na noc do ładowarki do aku żelowych i cala noc się ladowal i jeszcze nie pokazało ze jest naładowany w stu procentach. Zauważyłem ze teraz blokada kierownicy blokuje i odblokowuje za każdym razem. A przy probie odpalenia cyka coś p9 lewej stronie kierownicy jakby jakiś przekaznik i do tego jeszcze przygasa wyświetlacz head up. Możliwe jest ze to wina aku? Jeżeli bym go w końcu naladowal albo kupił nowy trzeba wtedy coś programować czy powinien odpalić bez niczego?
Opublikowano
  • Autor
A wiec tak aku badalem specjalnym testerem i wyszło ze stan techniczny aku 96 % natomiast stan naładowania 100 %. Wiec to nie jego wina. Rozebralem dzisiaj ta cała blokadę i wszystko tam chodzi jak należy. No chyba ze stycznik nie widzi pozycji blokady i nie wysyła sygnału dalej. A to już nie Wiem jak sprawdzić. :cry:
Opublikowano
Nie wiem skąd pomysł ze to akumulator. Proponuje odczytać błędy zobaczyć co się dzieje z blokadą ELV, można też skasować licznik zadziałań blokady. Kasuje się to np. W INPA z modułu CAS. Czasem ELV zgłasza błędy kiedy koło samochodu jest oparte np. o krawężnik i zablokowana kierownica tak naciska na blokadę że ta nie może sie ruszyć i daje taki błąd jak widziałeś.
Opublikowano
  • Autor
Problem rozwiązany ;-) okazało się ze przyczyną był naderwany przewód masowy ten który przekazuje masę z nadwozia do silnika . Znajdujący się po prawej stronie pod turbina.
Opublikowano
Problem rozwiązany ;-) okazało się ze przyczyną był naderwany przewód masowy ten który przekazuje masę z nadwozia do silnika . Znajdujący się po prawej stronie pod turbina.

No to masz nowy przewód, ale to raczej nie była przyczyna błędu blokady kierownicy.

Opublikowano
  • Autor
Nie będę się sprzeczal ale wydaje mi się ze była bo kontrolka zgasla od razu jak wymieniłem ten przewód. Bo ona zapalala się dopiero podczas próby kręcenia rozrusznikiem a jak wlaczalem sam zaplon wtedy jej nie było. :shock: oj oby mnie to auto juz niczym takim nie zaskakiwalo bo się nerwowo wykończe :duh:
Opublikowano
No nic najważniejsze że działa, oby tak pozostało :)
Opublikowano
  • Autor
Dokładnie tutaj się zgadamy w stu procentach :cool2: