Skocz do zawartości

X3 Sprawdzone poduchy silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co polecacie na zamiennik poduch silnika.2.0D.W ASO jedna 450 zł wiec odpada. Zamienników jest troszkę więc z czego jesteście zadowoleni ?

Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
jeżeli chodzi o x3 to polecam tylko ORI!!!! kupiłem febi i po kilku dniach i tak zamówiłem Oryginalne
Opublikowano
  • Autor

idąc za ciosem to wszystko lepsze co z ASO BMW .Jak pisałem odpada. Skłaniam się co do corteco.

Opublikowano
piszę z własnego doświadczenia chyba chcesz wydawac kasę 2 razy - tak jak ja musiałem zrobić bo "pożydziłem" na ORI :D
Opublikowano
  • Autor

Dziś troszkę czasu było więc wymieniłem poduchy. Poszły jednak lemfordery bo takie było załatwić najprościej i najtaniej. Są identyczne co ori. Dokładnie te same oznaczenia i wytłoczenia co w ori z 2006 roku poza naklejką bmw. Z prawą poduszką jest trochę zabawy bo dojście do śruby jest tragiczne. Stare były całe poza tym że siadnięte aż od dołu brzuszki w pokrywkach. Teraz w końcu cisza w miarę na nierównościach, wcześniej silnik podskakiwał biegi latały po dodaniu gazu i telepało autem. Myślałem,że to zawieszenie albo koła. Teraz wiem,że z pozoru dobre poduszki mogą doprowadzić niepotrzebnie do wymiany kupy części bo stawiałem już na amory albo górne mocowania które pewnie też są już zmęczone.

Opublikowano
  • Autor

tak się zastanawialem wlasnie,ale jest cala. Ma jedynie mikro pęknięcia ale nie jest przerwana i jest w miarę sztywna. Nie byłem pewien czy w warunkach bez prasy będę w stanie sam to zrobić.

Opublikowano
Ile płaciłeś za poduszkę prawa jeśli mozna spytać? Tak mniej więcej. Ja jestem wlasnie na etapie wymiany poduszki tylko w 3 litrowym motorze. Wszędzie ceny powyżej 400 zł nawet zamienników a za ori zapłaciłem 480.
Opublikowano
  • Autor

ori w serwisie chcieli po 450 zł sztuka.Ja płaciłem po 200 zł sztuka za lemfordera. Cena po rabatach jak dla mnie.

Opublikowano
Spokojnie zrobisz sam a często jej wymiana daje lepsze efekty niż wymiana tych pod silnikiem.

chodzi o tą poduszkę przy reduktorze??

Opublikowano
  • Autor

właśnie zamówiłem corteco i zastanawiam się czy wystarczy tylko opuścić czy trzeba coś więcej rozpinać do wymiany ?

Opublikowano
Realoem pokazuje co innego niż gogle ... nie pamiętam dokładnie jak jest u mnie ale wydaje mi się ze ta poduszka jest wprasowana w reduktor więc wymiana może być ciężkai wiazać się z odkręceniem skrzynki rozdzielczej
Opublikowano

Witam skrzynki nie trzeba odkręcać odkręcić trzeba tylko taką podpore co trzyma skrzynke skrzynke najlepiej podeprzeć lewarkiem z wybiciem poduszki nie ma problemu natomiast z wprasowaniem jest już troche

problem ja mam dorobiony taki sciągacz do wprasowania chciaż nie zajmuje sie tym zawodowo

Opublikowano
  • Autor

A młoteczkiem i deseczką na plyn do naczyn da radę,czy może nawet się nie zabierać.Garaż z kanałem mam, klucze też ale z podkladkami itp to bedzie problem.

Wysłane z mojego m1 note przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Jestem po wymianie poduchy skrzyni.Generalnie bez przygotowania nie podchodzic. Samo dojście do poduszki razem z odkreceniem oslony ,ławy trzymającej i otworzeniem kanału 6jakies 20-30 min. No i schody z wybiciem starej.Nie mialem nawet piłki zeby ją przeciąć. Młotek przecinak i omdlałe ręce. Lepiej od razu wyciąć środek i przeciąć tuleję ale ja nie mialem nic takiego. Z wbijaniem przez deske też radzę odpuścić. Samo przeciągnięcie i wsadzenie tulei ok 10 min ze 2 godziny szukanie czegoś czym można to przeciągnąć a była niezła rzeźba wszystkiego co pod ręką.Reasumując najwięcej czasu i problemu zajeło pozbycie się starej poduszki.

Opublikowano
  • Autor

Wracając do tematu zrobiłem kilka tras i nadal wystepuje stukanie gluche czasem mocno metaliczne przy skręcie i wibracje przy ok 150 km/h.Poduszki załatwiły sprawę w 70%. Jedyne co może jeszcze być to prawa przednia półośka bo ma dość duże luzy wzdłużne i lekko sie przesuwa prawo lewo pukając przy tym metalicznie. Lewa też stuknie ale cieżko się przesuwa.Czy na skutek rozwalonej poduszki i podskakiwania silnika przez znaczny czas mogla się wysypać półośka?

Wysłane z mojego m1 note przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Jestem po wymianie poduchy skrzyni.Generalnie bez przygotowania nie podchodzic. Samo dojście do poduszki razem z odkreceniem oslony ,ławy trzymającej i otworzeniem kanału 6jakies 20-30 min. No i schody z wybiciem starej.Nie mialem nawet piłki zeby ją przeciąć. Młotek przecinak i omdlałe ręce. Lepiej od razu wyciąć środek i przeciąć tuleję ale ja nie mialem nic takiego. Z wbijaniem przez deske też radzę odpuścić. Samo przeciągnięcie i wsadzenie tulei ok 10 min ze 2 godziny szukanie czegoś czym można to przeciągnąć a była niezła rzeźba wszystkiego co pod ręką.Reasumując najwięcej czasu i problemu zajeło pozbycie się starej poduszki.

a powiedz jak wibracje po wymianie poduszki skrzyni?? coś się polepszyło czy może w drugą stronę??pytam ponieważ moja ma wyraźne pęknięcie i przymierzam się do wymiany :cool2:

Opublikowano

Gdyby ktoś był chętny, to mam dwie poduchy pod silnik. Są z mojego auta. Wymieniałem je, bo myślałem że z ich powodu do kabiny przenoszone są drgania. Już w czasie roboty mechanik dzwonił i mówił że bez sensu wywalam tysiaka (kupiłem oryginały), bo te co wymontował są OK. No i miał rację, bo zmiana poduszek nic nie dała. Auto dalej przenosiło drgania. Winna była turbina.

Podsumowując; mam dwie używane poduszki, wymontowane z mojego auta, po przebiegu 186 tys. Stan - jak nowe. Tanio oddam.

22113421297

22113421298

Opublikowano
  • Autor

Wydaje mi się że przed wymianą poduchy skrzyni było lepiej. Ława trzymająca była maxymalnie do przodu oryginalnie od wyjścia z fabryki. Po wymianie poduchy żeby była w tym samym położeniu to musiał bym poduszkę nienaturalnie naciągnąć, teraz jest ława na nowej poduszce cofnięta o około niecały 1 cm od tego co było fabrycznie.Może poduszka jest ciut inna bo z 2016 roku a ori z 2005 . Ale poduszki pod silnik weszły idealnie na, starej poduszce skrzyni.Może i jest ciut inny odlew poduszki choc dokładnie te same oznaczenia (corteco) to ori miała na 100 % wiekszy kołnierz na równo z dołem skrzyni ,nowa ma mniejszy o ok 0,5 cm.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam. Potrzebuje pomocy w zamieniku poduszki lewej silnika. Mam oznaczenie Bmw 2211 3400337.

Silnik 3.0 d manual 2004r. Podobno są dwa rodzaje i nie wiem co szukać. Z góry dziękuję.

Opublikowano

Witam. Mam problem z zakupem poduszki pod silnik z postu wyżej Bmw x3 3.0d. Objeździłem szroty z anglikami w okolicy Radomia oraz chciałem zamówić w sklepie nową i sa na razie niedostępne. Może ktoś ma taką poduszkę na zbyciu.

Oznaczenia ma dwa 2211 3400337 lub 2211 3421297.