Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Kilka dni temu pociskałem moją 535 92' po autobanie z pełnym obciążeniem (5 osób). Mimo, że spokojnie leciałem 180 km/h to coś wydało mi się nie halo (przyspieszenia, kultura pracy silnika). Po zjechaniu z autostrady utkwiłem korku. Po chwili zaczęła mi migać kontrolka oleju i pojawił się napis Oeldruck Motor (który wtedy wziełem za oelstandt motor :duh: ). Zatrzymałem auto, zmierzyłem olej - poziom ok. Stwierdziłem, że bezpośrednio po jeździe wyniki pomiaru mogą być niemiarodajne - wlałem 0,5 l. Dojechałem do domu bez problemu. Wczoraj zjeżdżając na parking i gasząc silnik znów zapalił mi się komunikat Oeldruck Motor. Tym razem sprawdziłem poziom oleju jak nakazano w instrukcji - jest nawet ciut za dużo. Także nie gubi oleju. Doczytałem, w instrukcji, że sprawa może być poważna (ciśnienie oleju):cry: Jutro jade do mechanika. Ktoś ma pojęcie jakie mogą być przyczyny, koszta naprawy?

Opublikowano

oeldruck - cisnienie oleju

powodow niskiego cisnienia moze byc kilka od kaszaniastego oleju po zuzyta pompe oleju czy panewki ale moze to byc takze uszkodzony czujnik.na pierwszy ogien niech mechanik podlaczy zegar i sprawdzcie cisnienie...

Opublikowano
Mam nadzieję, że to pierdoła jakaś bo do tej pory uznawałem swój silnik za niedoje@#ny! Modlę się tylko żeby to był czujnik..
Opublikowano
Aliusz- w silnikach M30 czesto lubiły odmowic wspołpracy pompy oleju przy słusznym przebiegu- 300 000 -350 000 , nie wiem ile Ty masz najechane ale to moze byc własnie dogorywajaca pompa.
Opublikowano
Auto mam z Niemiec, mimo to w przebieg 180 tyś nie za bardzo wierze. Także Bóg jeden wie ile ma natłuczone. Pocieszam się, że jeżdże od prawie roku i po wymianie oleju z silnikiem nie miałem problemów. Mam więc powody wierzyć, że nie dolali jakiegoś doctora do silnika przed sprzedażą.. i nie jest to kupa złomu.
Opublikowano
ej witam.ja w zeszly wtorek mialem taka sama historie.takze zapalil mi sie ten komunikat :doh: sprawdzilem olej i nic!!!!! nic nie dolewam ,bo autko nie lyka ani grama. zdeka dziwne.pierwszy raz sie z tym spotkalem. autko ma nastukane181790km i wiem ze to jest orginalny przebieg,wiec dlaczego to sie stalo?????? :duh: