Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy nie wiem za bardzo jak to opisac. W duzym skrocie dzwiek pojawia sie po zdjeciu nogi z gazu w trakcie zmiany biegow lub w trakcie jazdy kiedy czasem trzeba "odpuscic" troche pedal. Dzwiek nie pojawia sie za kazdym razem ale dosc czesto. Brzmi jak...hm troche jakbym mial blow offa lub podtrzymanie turbiny. Zdecywanie jest to efekt jakiegis spadku cisnienia lub czegos w tym.stylu. obecnie nie mam tego jak nagrac. Auto jezdzi normalnie, mam moc. Pali ksiazkowo. Czy ktos moze mnie ukierunkowac troche...
O Tempora! O Mores!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Luz na turbinie, prosto zdiagnozować, zdjąć przewód turbo - IC i sprawdzić luzy na turbinie.
Opublikowano
Luz na turbinie, prosto zdiagnozować, zdjąć przewód turbo - IC i sprawdzić luzy na turbinie.

Dzieki za szybka odpowiedz. To moje pierwsze auto z doladowaniem wiec jestem troche zielony w tym temacie. Turbina jest ponoc nowa. Ponoc... da sie ten luz jakos skasowac czy mam sie szykowac na nowa turbine? Chodzi o luz wzdluzny?

O Tempora! O Mores!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak z mojego doświadczenia wiem, że ten dźwięk występuje przy wzdłużnym luzie. Zanim się zaczniesz martwić pojedź do kogoś kto Ci ten luz sprawdzi.
Opublikowano
Dzieki jeszcze raz. No wlasnie wolalbym to sprawdzic sam bo fachowcow tu mam takich ze cos tam wymienic to jeszcze wedlug moich instrcukcji jakos im idzie. Ale diagnoza to cieniutko. Dodam ze dzwiek przypomina najbardziej pohukujaca sowe tylko nagrana i puszczona od tylu :lol: Rozumiem ze luz wzdluzny na wirniku moze cos takiego powodowac???
O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Cos w tym jest... U mnie na postoju prawie nic nie slychac. za to podczas jazdy podobny dzwiek jest do tego tyle ze duzo glosniejszy i bardziej basowy. :shock: Postaram sie to nagrac w najblizszych dniach i wrzucic linka bo opisac sie tego nie da
O Tempora! O Mores!
Opublikowano

Probowalem nagrac ale bezskutecznie. Za to znalazlem na angielskim forum jakiis trop. Koles tam wrzucil linka https://m.youtube.com/watch?v=F7_K1FwyJocdo dzwieku po ingerencji w wydech. I to jest ten dokladnie dzwiek "sowy" co u mnie. Z tym ze u mnie jest ciszej no i nie ma takiego dzwieku traktora jak u kolesia ale on ma wybebeszony wydech. Filmik jest zreszta z Polski. Na samym koncu idealnie to slychac. Wiec moze po prostu mam jakas nieszelnosc gdzies...

Tu filmic

O Tempora! O Mores!
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Tak z mojego doświadczenia wiem, że ten dźwięk występuje przy wzdłużnym luzie. Zanim się zaczniesz martwić pojedź do kogoś kto Ci ten luz sprawdzi.

a jak ja mam bardzo podobny dzwiek w moim 320d f30 ale tylko podczas jazdy na 2 biegu i przy odpuszczeniu gazu na 1900obr/min? slyszalem cos ze moze byc to turbina ktora sie czysci ze spalin. bo robila to kilka razy a teraz ostatnie dwa dni przestala