Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chciałbym umyć silnik w swojej X5, jest trochę brudny z oleju ponieważ miałem wyciek najprawdopodobniej spod uszczelek nastawników vanosów (standard). Ostatnio przy okazji regeneracji vanosów i wymiany rozrządu wymieniłem je na nowe. Na co trzeba zwrócić uwagę i co osłonić podczas mycia? Dostęp do mycia też nie jest łatwy - wiadomo V8 więc głowice pod kątem - macie jakiś patent na to? Jaką chemię polecacie aby skutecznie domyła nie niszcząc niczego?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Nie jestem tego pewny, widziałem jak na warsztacie myli silnik parą pod ciśnieniem z jakimś środkiem ale czy to bezpieczne :) ?, K2 ma fajny preparat. Co do osłonięć to z daleka od elektroniki, więcej nie potrafię powiedzieć nigdy się za to nie zabierałem obecnie jestem na etapie rozebranej klimy :)
Opublikowano

ja mylem silnik raz w e38 i raz w uazie. zrobilem tak, musisz miec mocnego dimera, karcher i kompresor. Ja sie nie bawilem w rozcienczanie tego srodka do mycia tylko normalnie wlalem do pianownicy i poszedl, uwaga bo dosc mocno zrace i plastiki i w sumie wszystko inne jest po tym mocno matowe. trzeba koniecznie oslonic lakier!!

spryskalem pianownica raz, za pare minuy drugi raz, za pare minut trzeci. potem gdzie dosiegnalem to szczota no i plukanie karcherem i potem nornalnie szlaufem obficie. kompresorem trzeba wydmuchac wode z zakamarkow inpoczekac az silnik wyschnie

drugi raz nie mialekarchera i kompresora :D wiec wlalem ten srodek do tej recznej pompki, popsikalem wszystko, gdzie sie dalo to szczota, plukanir i suszeniw

z karcherem trzeba uwazac na uszczelki, laczenia, czujniki i kalble bo woda pod cisnieniem wskoczy pod gumy

do mycia silnik zimny

w x5 tez mnie to czeka i zrobie podobnie

jesli nie dimerem to ten srodek firmy Kager jest calkiem dobry

kiedys jeszcze mylem w ciezarowce ale nie wiem czym, chlopaki zalawili gdzies na lewo jakas ciezka chemie z serwisu MANa, czarne jak smola ale jak poszlo z piana na silnik :D to schodzilio wszysko razem z farbą, naklejkami itp

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W jakimś programie motoryzacyjnym dowiedziałem się, że czesto po umyciu, na aluminiowych częściach silnika pozostaje nalot, jak od soli i plastiki z lakierem słabo wyglądają.Więc na to też trzeba zwrócić uwagę.
Benzyna zamiast krwi...