Skocz do zawartości

Poziom oleju 118d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Zacznę od tego ,że jakieś 1700 km temu wymieniłem olej na valvoline 5w40 ( poprzedni właściciel lał castrola 5w40 ). Gosciu na moich oczach wlał 5 litrów. Sprawdzał na bagnecie i poziom był można powiedzieć,że w połowie, może ciut ponad. Po zrobieniu 100km postanowiłem z ciekawości sprawdzic olej ( taki uraz po poprzednim samochodzie ) i ku mojemu zdziwieniu poziom był na max ! regularnie po tym czasie sprawdzalem co 100km przez jeszcze jakieś 300 km i dałem spokój. po 1000 km poziom był jakby taki sam jak po wymianie, teraz jest raz pól- raz minimalnie ponizej minimum. Olej sprawdzany na zmianę- raz po 24h na płaskiej rownej drodze- raz 20 min po zgaszeniu silnika , również na rownej powierzchni oczywiscie.

Przyjrzałem się silnikowi i nie widać zadnych wycieków, jedynie lekko zapocony przy odmie. Silnik nie kopci wcale ani na biało ani nawet na czarno , a nie mam dpfa ( 118d 122km M47N2 ) Nie brakuje mu też mocy- nawet mam wrażenie , że może być po jakimś wirusie bo na prawdę świetnie się zbiera.

Panowie czy ja jestem jakiś jak zwykle przewrażliwiony czy szukać pomocy u mechnika? Ile generalnie powionno wchodzić oleju do tego silnika ? Dziękuję z góry za pomoc !

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Powinno wejsc tyle zeby na bagnecie bylo w polowie miedzy min. a max.
Opublikowano
  • Autor
Kotin i raczej tak było, po jakimś czasie mnie ten bagnet coś zaczął gubic :(
Opublikowano
  • Autor
A może mi tego oleju faktycznie ubywa? Koledzy sprawdzilbym odmę tylko czy ktoś ma jakiś dobry sposób ma spr tej właśnie części? Bez ściągania
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

silnik nie jest nowy i ma prawo troszke wziac oleju

jak ci bedzie lykal litr na 1000 km to wtedy zacznij szukac gdzie ginie...