Skocz do zawartości

320ci M54 stuki z okolic kierownicy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, pare dni temu pojawił mi się pewny problem, mianowicie przy jezdzie na kostce brukowej słychac stuki z okolic kierownicy, szybkie ruchy prawo lewo (zarówno na odpalonym jak i zgaszonym silniku) również wywołują dzwiek w tych samych okolicach. Idąc dalej przy hamowaniu przy predkosciach od około 90 do około 60 trzepie kierownicą jednoczesnie wywołujac dzwiek luzu (dalej wrażenie jak wczesniej czyli z okolic kierownicy lub górnej czesci kolumny), przy niższych jak i wyższych predkosciach kierownica zachowuje sie normalnie, brak jakichkolwiek drgań czy szarpnięć. Maglownica raczej sucha z tego co udało mi sie zaobserwować. Słyszałem coś o łożysku mocującym kierownice, że to przez jej wyeksploatowanie moga byc takie objawy, miał ktoś może podobnie u siebie? Czekam na podpowiedzi.
Opublikowano
Uszkodzona maglownica.
Opublikowano
Również typował bym uszkodzenie maglownicy, ale samo sprawdzenie łożyska o którym piszesz nie zaszkodzi. Droga eliminacji najprościej można dojść do setna sprawy. Zacznij od łożyska, sprawdź zawieszenie, końcówki drążków kierowniczych oraz przekładnie, czy czasami się nie poluzowała.
Opublikowano
  • Autor
Zastanawiałem się jeszcze nad ewentualnym wyrobieniem się krzyżaka, zastanawia mnie tylko dlaczego akurat tylko w przedziale hamowania od 90 do 60 wystepuje to trzepanie kierownicą. Dodam jeszcze ze czasami ( raz na 2 tygodnie ) podczas zawracania zablokuje sie na moment kierownica, tzn ze skrecam maksymalnie w lewo, nastepnie wrzucam bieg wsteczny, chce wyprostowac kierownice i nie moge tego zrobic, musze delikatnie cofnac ( lub podjechac do przodu ) by kierownice puscilo i wtedy działa juz wszystko poprawnie. Może ten objaw coś jeszcze podpowie.
Opublikowano
Źle ustawiona zbieżność i listwa w maglu za daleko się przesuwa i blokuje wtedy, lub wina tylko magla.
Opublikowano
Zastanawiałem się jeszcze nad ewentualnym wyrobieniem się krzyżaka, zastanawia mnie tylko dlaczego akurat tylko w przedziale hamowania od 90 do 60 wystepuje to trzepanie kierownicą. Dodam jeszcze ze czasami ( raz na 2 tygodnie ) podczas zawracania zablokuje sie na moment kierownica, tzn ze skrecam maksymalnie w lewo, nastepnie wrzucam bieg wsteczny, chce wyprostowac kierownice i nie moge tego zrobic, musze delikatnie cofnac ( lub podjechac do przodu ) by kierownice puscilo i wtedy działa juz wszystko poprawnie. Może ten objaw coś jeszcze podpowie.

Mam identyko w sedanie m52 przedliftem. Tez rozmyslalem nad krzyzakiem, ale nie tym lacznikiem elastycznym tylko wyzej jest jeden "sztywny". Jak lezalem to zlapalem za kolumne kierownicza w czesci juz komory silnika i jak ruszam lewo-prawo to tez slysze te stuki i one dochodza jakby wlasnie blizej grodzi. A z blokowaniem kiery tez tak mam, tylko ze jak mocniej pociagne w prawo to puści.

Tapnięte z Mojego NOTE 3