Skocz do zawartości

[E61 525D] wymiana kolektora wydechwego -problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dopadła mnie usterka uszkodzonego kolektora wydechowego z nierdzewki.

Zakupiłem nowy żeliwny zamiennik na Allegro wraz z kompletem uszczelek i zabrałem się za montaż.

Przkręciłem do bloku kolektor bezproblemowo, ale mam problem z flanszą która łączy się z turbo.

Mam ok 3-4mm szczelinę pomiędzy flanszą i turbo, a stary kolektor był spasowany ciasno.

Dzwoniłem do gościa od którego kupiłem kolektor i on twierdzi ze takich problemów nikt nie zgłaszał. A sprzedał dużo tych kolektorów.

Miał moze któryś z kolegów taki problem? Można to jakoś wyregulować? Odkręcać turbo?

Czy lepiej odesłać kolektor i kupić inny?

Opublikowano
turbo jest przykręcone do bloku silnika blaszką mocującą na dwie śruby. Blaszki mają otwory z lekką fasolką i spokojnie ustawisz turbo w stosunku do kolektora bez konieczności demontażu turbiny tylko trzeba wejść pod samochód bo nie zrobi się tego od góry
Opublikowano
Zapodaj jakies foty, ja tez wymienialem na kolektor zeliwny i wszystko spasowane, jedynie pojawil sie problem z przykreceniem 3 dziwnych srub ktore sa wkrecane od gory kolektora do turbo, moja nasadka byla za duza i musialem ja przyszlifowac z wierzchu by dokrecic te sruby, tak po za tym wszystko poszlo ok
Opublikowano

Ok, spróbuję wyregulować turbo na tej blaszce.

A tak to wygląda:

http://republika.pl/gonek/kole1.JPG

http://republika.pl/gonek/kole2.JPG

Opublikowano

Tak zrobiłem, ale musiałem dać podkładki po tym zabiegu po śruby mocujące tą podpore.

A wężyk gumowy odprowadzający olej z turbiny mam naprężony jak struna.

Straszna niedoróbka ten kolektor zamiennik.

W dodatku w środku jest strasznie chropowaty, a z tego co wiem to ma znaczenie.

Ale trudno, już tak musi zostać.