Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, jestem nowym posiadaczem 125i. Wszystko super, tylko jedna rzecz mnie niepokoi...

Objaw zdarza się tylko koło 60-80 km/h i tylko w trybie komfort, kiedy przy spokojniej jeździe jest ok 1300-1500 obrotów. Wtedy czuć na kierownicy minimalne wibracje / rezonans, który ustępuje po podwyższeniu obrotów. W trybie sport, przy identycznej prędkości, gdy obroty są na poziomie ok 2000 - objaw nie występuje. To moim zdaniem wyklucza pochodzenie z układu jezdnego, a wskazuje na układ napędowy.

I teraz - zanim pojadę do serwisu jestem ciekaw czy ten typ tak ma, czy u Was też coś podobnego występuje. Wibracje nie są widoczne gołym okiem, po prostu czuć je w dłoniach - są podobne do tego gdy na autosdradzie wjedziemy na białą linię pomalowaną chropowatą farbą.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Moze obroty sa nieco za niskie dla tej prędkości stad drgania.
Opublikowano
Faktycznie to chodzi o obroty to są one bardzo niskie, aż dziwię się że tak zaprogramowano skrzynię. Widać że silnik tego nie lubi. Ale czy powinno się to przenosić na kierownicę...
Opublikowano

@Gyc78 - nalatane mam hm... 90 km :D mam nadzieje że się ułoży. Skąd jesteś? Można się spotkać i porównać sprzęty w razie co.

@nawrot_f20 - myślę że to nie jest wina przekładni, bo przy identycznych prędkościach, ale wyższych obrotach (tryb sport) problemu nie ma - raczej chodzi o zbyt niskie obroty silnika i przenoszenie powstałych wibracji na układ kierowniczy.

Opublikowano

OK, chętnie, - to może za kilka tygodni gdy dotrzemy silniki :)

Wygląda na to że mamy 2 jedyne egzemplarze 125i LCI w Polce.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Bez fotek sie nie liczy :P
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kiedyś w mercedesie miałem podobny problem. Też mi się wydawało, że za niskie obroty.

Każdy twierdził, że ten typ tak ma...., ale nie dawało mi to spokoju.

Okazało się, że jest urwana jedna śruba od wydechu i cały układ wpadał w rezonans przy tej konkretnej prędkości obrotowej. Auto było niemalże nowe !

http://images.spritmonitor.de/773563.png