Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam bmw e90 318i z 2006 roku i mam taki problem,przy ruszaniu do przodu lub do tyłu słychać taki metaliczny stuk,dzwięk. Podczas jazdy na biegu 1 lub 2 jak dodaje lub ujmuje gazu też słychać metaliczne stukanie.Wymontowałem dyfer i jak kręciłem flanszą od napędu wału to zero luzu na flanszy od półosi kręciły sie równocześnie.Postanowiłem wywieść do kolesia który zajmuję sie naprawą przekładni i powiedział ze po rozłożeniu dyfra olej jest super bez opiłków, czysty,zero luzu

(w normie) i po zamontowaniu do auta zero poprawy,może ten fachowiec naprawiał tylko most ale od ŻUKA. Wymieniłem przy okazji tuleje dyfra.Proszę o pomoc albo jakiś warsztat w okolicy TYCHÓW

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, mam to samo i już mi ręce opadają. Tu masz filmik:

Mechanik też zabierał się za dyfer i gumy mocowania dyfra i dalej to samo. Jedyna opcja jaka pozostaje to ta: https://www.youtube.com/watch?v=L4UulBJYDI8 rozebranie wału i nasmarowanie wieloklinu: http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=VB12-EUR-11-2006-E90-BMW-325i&diagId=26_0217 przy częśći nr8. Pozdrawiam i mam nadzieję że to pomoże, ja dalej będę walczył.

Opublikowano
Hej. Mam to samo. Podobno to nic poważnego. Wystarczy nasmarować jedna z tulei. Na niemieckim forum pisza dokładniej o tym poszukam i dam znać.
Opublikowano
Miałem to samo, dyfer elegancki, a okazało się, że jest luz na wale. Pomogła wymiana, ale zabolało
Opublikowano

Też mi tak stuka i mówili mi że to luz na dyfrze a dokładnie na wałku atakującym.

Dyferencjał mi też szumiał przy prędkości 65 -80 km/h ale wlałem Liqui Moly z dwusiarczkiem molibdenu (2652) i przestało :)

O której tulei mówisz? W e46 była słynna "9" przy dyfrze ale w e90 chyba jej nie ma. Może tuleje sanek?