Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Podczytuję forum od dłuższego czasu więc chyba w końcu wypada się przywitać.

Samochód kupiłem ponad pół roku temu. W dużej mierze o zakupie tego egzemplarza zdecydował wg. mnie najładniejszy wariant zewnętrzny czyli polift Black Saphire z pomarańczowymi kierunkowskazami. Poza tym przebieg niewielki (140000) i brak poważnych wypadków w przeszłości no i wnętrze w bardzo dobrym stanie.

Z kolei mechanicznie sporo tematów było do ogarnięcia, ale widać już koniec ;)

W samochodzie zostały wymienione:

- kompletny rozrząd

- komplet świec i cewek

- odma z przewodami

- uszczelka miski olejowej

- uszczelka pokrywy zaworów

- koło pasowe

- pasek wielorowkowy

- poduszki silnika i skrzyni

- czujniki wałka rozrządu

- wałek mimośrodowy Valvetronica - tutaj jest w trakcie, w ciągu dwóch tygodni temat powinien się zamknąć, postaram się opisać szczegóły bo chyba wielu użytkowników N42 ma z tym problemy

- plus oczywiście filtry i płyny

Za to zawieszenie i układ hamulcowy nie wymagały prawie żadnych zabiegów poza wymianą łączników stabilizatora przód i przetoczeniem tarcz.

Jeszcze rozkodowany VIN:

Vehicle information

VIN long WBAAY71070FZ45848

Type code AY71

Type 318I (EUR)

Dev. series E46 (4FL)

Line 3

Body type LIM

Steering LL

Door count 4

Engine N42

Cubical capacity 2.00

Power 105

Transmision HECK

Gearbox MECH

Colour BLACK SAPPHIRE METALLIC (475)

Upholstery STOFF JACQUARD/ANTHRAZIT (H9AT)

Prod. date 2002-05-28

Order options

No. Description

210 DYNAMIC STABILITY CONTROL (DSC)

240 LEATHER STEERING WHEEL

273 LT/ALY WHEELS STAR SPOKE 43

423 FLOOR MATS, VELOUR

428 WARNING TRIANGLE

431 INTERIOR RR VW MIRROR W AUT ANTI-D

441 SMOKERS PACKAGE

473 ARMREST, FRONT

508 PARK DISTANCE CONTROL (PDC)

520 FOGLIGHTS

534 AUTOMATIC AIR CONDITIONING

550 ON-BOARD COMPUTER

650 CD PLAYER

661 RADIO BMW BUSINESS

801 GERMANY VERSION

863 EUROPE/DEALER DIRECTORY

879 GERMAN / ON-BOARD DOCUMENTATION

972 COMFORT PACKAGE

Series options

No. Description

548 SPEEDOMETER WITH KILOMETER READING

851 LANGUAGE VERSION GERMAN

I fotki:

77cd71d8c91b66d5.jpg

fe61c492571bbb51.jpg

Wcześniej miałem E90 320d i szczerze mówiąc E46 jest fajniejsze ;) Lepiej się prowadzi, E90 jest jednak większe i bardziej "rozlazłe". No i nigdy więcej diesla R4!

Nic ciekawego ale jak komuś będzie chciało się coś skrobnąć to z góry dzięki!

Edytowane przez chester88
Opublikowano (edytowane)

Dzięki, chciałbym ją właśnie utrzymać w możliwie "oryginalnym" stanie.

Póki co udało się spełnić małe marzenie i kupiłem 17 calowe Stylingi 73. Na efekt końcowy trzeba jeszcze poczekać bo muszę kupić jeszcze opony no i felgi wymagają kilku zabiegów ale i tak bardzo się cieszę.

BTW gdyby ktoś był zainteresowany felgami ze zdjęć w pierwszym poście wraz z oponami letnimi w bardzo przyzwoitym stanie to będą do sprzedaży ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj odebrałem auto od mechanika i odyseja z Valvetroniciem nareszcie zakończona... Postaram się w wolnej chwili dokładniej opisać temat, może komuś się przyda. W każdym razie, efekty są genialne!

Przy okazji wymieniono jeżyka i kierownicę...

Jestem z tych dziwnych co im się podoba czteroramienna więc i multifunkcja taka musiała być.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Mała zmiana kosmetyczna czyli folia carbonowa, miła odmiana od seryjnej plastikowej szarości.

980e49729d0b2e62med.jpg

A poza tym nowe tarcze i klocki z tyłu.

Opublikowano

Fajna, czysta seria :)

Opisz całą sytuację z valvetronikiem, i powiedz ile za ten Styling 43, jakie opony itd :)

Pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Ostatnio w samochodzie wymieniono wszystkie tuleje wózka czyli standard w e46.

Ponadto wymiana uszczzelniaczy zaworowych z uszczelnieniem góry silnika i regeneracją głowicy. Spalanie oleju dochodziło do litra na tysiąc kilometrów, a teraz jest praktycznie zerowe. Jak ktoś szuka kogoś do ogarnięcia tego tematu to polecam PKW w Krakowie. Silnik chodzi jak nowy ale więcej niepolecanej wersji nie kupię!!! :D

Fotka na felgach zimowych:

b7a7491ac5a8c2c1.jpg

Opublikowano
Dobrze że kupiłeś już w miarę ogarnięty felunek, bo masz ładny egzemplarz, ale obecne koła bardzo zaburzały jego wygląd. A na zime może coś czarnego i z mniejszym ET :cool2:
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
KUP SKÓRY

Wykonuje darmową fotografię samochodów - PROFESJONALNA.

Dla forumowiczów na terenie Wrocławia. Portfolio. +

http://i.epvpimg.com/guXaeab.png

Zlecę import samochodów z USA/JAPONIA

Kupię:

- Boczek tylnych prawych drzwi F30 wersja Harman/Kardon

- Listwy hexagon wnętrza

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Podczas ostatniego serwisu w aucie wymieniono:

- olej Valvoline SynPower 5W40 z filtrem Mann

- tuleje wahaczy przednich

- ustawienie pełnej geometrii

Nareszcie zmiany wizualne, wpadły Stylingi 68 z oponami Continental. 73 musiałem niestety sprzedać, ale jak patrzę teraz na auto to nie żałuję :D

Można się zabrać za wnętrze...

b4b99508bd24c27a.jpg

Opublikowano
A napisz coś więcej o porównaniu z E90, dlaczego uważasz że jest rozlazła? Prowadzenie E46 jest lepsze? Na pewno E46 jest ładniejsza (np. Twoja;) ) ale chętnie bym się dowiedział czemu nie powinienem zmieniać swojej na E90 ;)
Powyższy post odzwierciedla jedynie prywatne poglądy i stan wiedzy autora, zatem nie musi on opisywać stanu faktycznego. Autor nie bierze odpowiedzialności za skutki decyzji podjętych w oparciu o niniejszy post.
Opublikowano
Chodzi o to, że E90 jest większa co jest odczuwalne - nie jest aż tak zwinna jak E46. To oczywiście jest bardzo fajny samochód, całkiem możliwe, że kiedyś znowu się do takiego przesiądę, chociaż może lepiej pójść w kierunku E39...? ;)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Chodzi o to, że E90 jest większa co jest odczuwalne - nie jest aż tak zwinna jak E46. To oczywiście jest bardzo fajny samochód, całkiem możliwe, że kiedyś znowu się do takiego przesiądę, chociaż może lepiej pójść w kierunku E39...? ;)

E-46 nawet się nie umywa do e-90,lepsze prowadzenie,hamulce, układ kierowniczy no i porównaj sobie skrzynie biegów a o komforcie nie wspominając

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Jasne, że E90 pod wieloma względami jest lepsze, ale akurat z prowadzeniem (szczególnie w zakrętach) nie mogę się zgodzić.

Szukałem do samochodu sportsitze, ale trafienie zestawu w dobrym stanie graniczy z cudem. Udało się za to kupić normalne siedzenia w czarnej skórze, w stanie "prawie jak nowe" ;) Efekt bardzo mi się podoba, od razu przyjemniej się wsiada no i zapach skóry - rewelacja.

e6c6a9a3c1e76e4d.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ostatnio udało się wypolerować reflektory (polecam Auto Gamma w Krakowie), Efekt przed i po:

b7f625ba1ef8c2cf.jpg

be631ae78ef02af5.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po polerce kloszy nakładali ci filtry uv? bez tego dość szybko zrobią się mleczne i trzeba będzie robić od nowa ;/

generalnie ładna sztuka, zmiana felg zdecydowanie na plus

Opublikowano

Dzięki ;)

Po polerce nałożony został wosk z filtrem UV, podobno efekt powinien się spokojnie utrzymać 2-3 lata, zobaczymy.

• 4 tygodnie później...