Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć mam nadzieję, że nie będzie linczu za moje pytania :)

Zepsuł mi się dyfer, zamówiłem używany, ponoć sprawny

I jest cały w oleju, czy to normalne, że podczas demontażu cieknie olej z dyfra?

Dodatkowo wygląda z zewnatrz "srednio" - jest trochę skorodowany i brudny. Czy można to czymś wyczyścić i zabezpieczyć przed dalszym rdzewieniem? Papier ścierny i hammerite? Macie jakieś sprawdzone sposoby/porady dla początkujących? Dzięki

Opublikowano (edytowane)
W którym miejscu cieknie? Pewnie spuszczali olej, bo nie wolno wysyłać części z płynami. Jak coś to będziesz miał uszczelniacze do wymiany. Prędzej samochód sprzedasz niż dyfer przegnije hehe. Jak chcesz mieć ładny dyfer to wyczyść dokładnie z rdzy podkład epoksydowy i na to kolorek. Edytowane przez adolfone
Opublikowano
Spoko. Jak mechaniker będzię montował dyfer to niech sprawdzi uszczelniacze, uszczelniacze od półośi to nie kłopot z wymianą, ale uszczelniacz wałka atakującego to kłopot dla nie obeznanego w temacie mechanika, dlatego że jeśli źle dokręci śrubę flanszy to most do wywalenia, dlatego że właśnie ową śrubą regulujesz luz międzyzębny, i most będzie wył, spoko jakby zaczeło cieknąć, daj znaka wytłumaczę bo zmieniałem u siebie flansze ze starego mostu.
Opublikowano
Dzięki raz jeszcze, wydaje mi się, że cieknie z tych okolic http://www.image-share.com/upload/3242/39.jpg
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Stary dyfer miał luzy i stukało podczas jazdy, tzn. podczas ruszania, cofania było słychać puknięcie metaliczne
Opublikowano
Spoko. Jak mechaniker będzię montował dyfer to niech sprawdzi uszczelniacze, uszczelniacze od półośi to nie kłopot z wymianą, ale uszczelniacz wałka atakującego to kłopot dla nie obeznanego w temacie mechanika, dlatego że jeśli źle dokręci śrubę flanszy to most do wywalenia, dlatego że właśnie ową śrubą regulujesz luz międzyzębny, i most będzie wył, spoko jakby zaczeło cieknąć, daj znaka wytłumaczę bo zmieniałem u siebie flansze ze starego mostu.

Kolego a powiedz mi.. Jak reguluje się ten luz bo trochę wyje?

Sprzedam instalację na nowej oryginalnej kostce do l7, światłowody i wtyczka.
Opublikowano

Ja wymieniłem sam uszczelniacz od strony wału bez wyciągania mostu.

Nie wiedziałem jeszcze, że wspomnianą srubą głębszy reguluje się luz.

Czy aby napewno???

Jeżdżę do dziś i nic złego z mostem się nie dzieje.

A ta sruba to jest do zalewania olejem. Jest tam miedziana albo aluminiowa uszczelka.

• 5 lat później...
Opublikowano

Panowie podpinam się pod temat ten sam silnik ten sam model, jaki simmering jest na wałku od dyfra? Otworzyłem nowy temat ale przypadkowo znalazłem ten.

Moje pytanie w nowym poście :

Witam, pomożecie w poszukaniu jaki simmering muszę zakupić do uszczelbienia dyferencjału? Po dłuższym postoju z powpdu remontu zauważyłem plamy oleju na kostce pod dyferencjałem, a dziwna sprawa ponieważ wyciek jest z łączenia wału z dyferencjałem a nie bezposrednio na obudowie . Szukałem na realoem po vinie ale tam nie ma niestety nic z dyferencjałem . Na google to samo .

No i druga prośba czy olej ravenol 75w90 będzie odowiedni do tego dyfra? W mojej drugiej e46 go używałem i nic się nke dzieje a jest mało informacji na temat jaki olej akurat zalewa się do tych dyferencjałów.

I czy z tym dokręcaniem śruby jest taki problem? Jest szansa wymienić to samemu czy lepiej dać do mechanika?

Bmw e91 320i n46b20b. 150km przebieg 243000km